FO mener at det er nødvendig å stille krav til kompetanse i barnevernet. Dette er et krevende og sammensatt fagområde hvor god kompetanse nærmest de det gjelder er viktig. Det er viktig både for våre medlemmer og for feltet som helhet med en forutsigbarhet rundt krav til og uttelling for kompetanse.

Det barnevernet trenger nå, er tid og rom til å samle seg om en felles retning. FO mener derfor det er uhensiktsmessig å fjerne kompetansekravene.  

Kompetanse og kompetansehevende tiltak må likevel være ett av flere spor for å utvikle barnevernet. Da må bachelorutdanningene være gode og relevante, og det må legges til rette for at ansatte kan styrke sin kompetanse gjennom hele arbeidslivet. Det er behov for bedre støtteordninger for videreutdanninger og master.

Kvalitet i barnevernet handler om mer enn utdanningsnivå. I FO organiserer vi tusenvis av barnevernsarbeidere som hver dag går på jobb for å følge opp barn og foreldre som har behov for hjelp fra barnevernet. FO mener at kvaliteten i barnevernet ikke kan hvile på den enkelte ansattes kompetanse. For å sikre kvalitet, må systemet og strukturene rundt barnevernet være på plass.

Vi mener det er behov for å legge bedre til rette for at ansatte får nyttiggjort seg av den kompetansen de har. Det skjer først og fremst gjennom at de har tid og handlingsrom til å bygge relasjon og tillit i møte med barna, familier og samarbeidspartnere.  

Kvalitetsutvikling i tjenestene må skje tettest på de som jobber der. Derfor mener FO det er behov for å styrke ledelse og styring i barnevernet. Alle ansatte i barnevernet må sikres systematisk veiledning. Dette er avgjørende for å sikre kvalitet og at ansatte kan stå i jobben over tid. Veiledning er med på å sikre kvalitet, men også til at ansatte orker å stå i jobben over tid.

Velferdstjenestenes suksess avhenger at de fungerer sammen. FO har støttet barnevernsreformen, fordi den vektlegger forebyggende arbeid og tidlig innsats på tvers av tjenester. Da må vi sikre gode barnehager, flere miljøterapeuter og mer tverrfaglighet i skolen, og rausere velferdsordninger som gir alle familier mulighet til å leve gode liv. For å styrke barnevernet må hele laget ta ansvar, og politiske prioriteringer må legge til rette for det. Vi trenger politikere som tør å satse, tør å prioritere og som velger å jobbe systematisk og langsiktig.