Gazastripen er ødelagt. Bombet sønder og sammen. Nesten 2 millioner kvinner, menn og barn er drevet på flukt. Mange har blitt tvunget på flukt flere ganger. Først til såkalte trygge soner i sør, og igjen når disse sonene ble angrepet. Israels bombing av flyktningeleiren i Rafah rystet en hel verden. Netanyahus hær har ingen restriksjoner. De sparer ingen. Som tilskuere fra utsiden, er det lett å kjenne på følelsen av maktesløshet. Derfor er vår solidaritet med det palestinske folket avgjørende.

FO har fordømt Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober og alle pågående brudd på folkeretten. Vi har og vil fortsatt fordømme alle overgrep mot sivilbefolkningen i Palestina. Israels kollektive avstraffelse av sivile kan ikke under noen omstendigheter rettferdiggjøres. FO er glad for at regjeringen har anerkjent Palestina som egen stat. Det er et viktig steg på veien mot en tostatsløsning. Nå må norske myndigheter sette makt bak kravene om våpenhvile og reelle fredsforhandlinger må igangsettes. Israels brudd på menneskerettighetene og manglende vilje til å følge pålegg fra Den internasjonale domstolen (ICJ) må få konsekvenser. Anklagene om krigsforbrytelser og folkemord må etterforskes, og skyldige må bli straffeforfulgt.

Ifølge tall fra FN har over 35.000 palestinere blitt drept på Gazastripen. Av de drepte er mer enn 14 000 barn og 9 000 kvinner. Over 78 800 palestinere er skadet. Det er grunn til å anta at tallene er høyere. UNICEF har anslått at om lag 17 000 barn er separert fra familiene sine. Befolkningen har ikke tilgang til nødvendig helsehjelp. Mat- og vannmangel har ført til at store deler av befolkningen sulter og er underernært. Barna får ikke skolegang. Israel kontrollerer grensene inn til Gaza, og nekter å åpne grensene for nødvendig nødhjelp. Igjen er det barna som rammes hardest.

FOs samarbeidspartnere i Bethlehem forteller at forholdene for befolkningen på Vestbredden har blitt betydelig forverret som følge av Israels fullskalakrig mot Palestina. Barnekultursenteret tilbyr traumebehandling til barn som har fått utfordringer etter å ha vært vitne til at Israelske soldater har plyndret hjemmene deres, utøvd vold og overgrep og arrestert familiemedlemmer. Etter 7. oktober 2023 har over 500 palestinere på Vestbredden blitt drept av israelske militære styrker og bosettere.

Det er åtte måneder siden Hamas sitt terrorangrep mot Israel. Den kollektive avstraffelsen som Israel har respondert med har ført til grufulle krigshandlinger. Bombingen av sivile mål som flyktningeleirer, sykehus, skoler og andre offentlige rom hvor sivilbefolkningen oppholder seg, klare brudd på folkeretten, bare fortsetter. Israel har uttalt at de ikke vil gi seg før Hamas er tilintetgjort. Indirekte betyr det at flere sivile vil måtte bøte med livet.

Situasjonen i Palestina er uholdbar. Sivilbefolkningen har liten eller ingen mulighet til å forsvare seg mot grusomhetene som pågår. Derfor må verdenssamfunnet stå opp mot de totalitære kreftene som holder krigen gående. FO skal samarbeide med etablerte bistands- og hjelpeorganisasjoner for å bistå det palestinske folk. Behovet for humanitær hjelp er stort.