Som et feministisk forbund, mener FO at likestilling handler om å fremme muligheter for alle kjønn. For å oppnå likestilling må vi ha kunnskap om og målrettede tiltak mot de ulike kjønn sine særegne utfordringer i samfunnet. Mannsutvalgets rapport er således et viktig bidrag til en konstruktiv og helhetlig debatt om likestilling i Norge.

Mannsutvalgets rapport belyser særskilte utfordringer som rammer menn og gutter spesielt. Blant annet menns rolle som omsorgspersoner i familielivet, kjønnsforskjeller i utdanning og skoleprestasjoner, utenforskap, menns helse og hvordan de møtes av hjelpeapparatet. Å løse disse utfordringene er ikke bare et gode for dem det gjelder, men et gode for hele samfunnet. Norge trenger en konstruktiv debatt rundt strukturelle utfordringer. Mens noen hevder at kvinnekamp går på bekostning av menns rettigheter eller at det ikke er behov for å adressere menns særskilte utfordringer så lenge kvinner ikke er likestilte. Dette mener FO er en kunstig konflikt. En helhetlig likestillingspolitikk kan ikke baseres på falske motsetninger.

FO skal bidra til en helhetlig og inkluderende likestillingsdebatt for å hindre at ytterpunktene får definere den. Fagbevegelsen, med sin kollektive kraft, har et særlig ansvar for å fremme en inkluderende likestillingspolitikk som tar hensyn til alle kjønn.

FO mener at Likestillings- og diskrimineringsloven fremdeles må ha et særskilt søkelys på kvinners stilling i samfunnet. De viktigste likestillingsutfordringene skyldes samfunnsstrukturer som må endres. Holdninger og strukturer som fører til kvinneundertrykking må avdekkes og motarbeides for å oppnå reell likestilling. Derfor er det ikke hensiktsmessig med en kjønnsnøytral formålsbestemmelse i loven, slik utvalget foreslår. Det er både mulig, og nødvending, å løfte alle kjønns utfordringer med dagens lov.

Mannsutvalgets forslag om en mer praktisk orientert skole og et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked er eksempler på områder med stort forbedringspotensial. En mer praktisk skole er viktig for alle barn og kan bidra til å inkludere flere gutter og redusere frafall. Et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked kan bidra til at flere menn velger omsorgsyrker og at flere kvinner velger teknologiske og mannsdominerte yrker. Det både fremmer likestilling, og et mer fleksibelt og inkluderende arbeidsmarked i møte fremtidens utfordringer. FO støtter derfor utvalgets tiltak for å bedre situasjonen for menn og likestilling når det kommer til arbeidsliv, kjønnsnøytrale utdanningsvalg og en mer praktisk skolehverdag. Dette er viktige områder for FO, hvor vi som profesjonsforbund og fagforening kan spille en viktig rolle.

FO ønsker et samfunn hvor alle, uavhengig av kjønn, har like rettigheter og muligheter i arbeidslivet, samfunnet og hjemmet. Likestilling og likeverdsamfunnet krever en helhetlig politikk. Det forplikter oss, som et feministisk forbund, til å kjempe for at fagbevegelsen er den samlende kraften for mangfold, inkludering og likestilling som samfunnet trenger. Det likestilte samfunnet kommer ikke av seg selv.