Slik jobber FO med tillitsreform i NAV
Hanne Glemmestad er ansvarlig for tillitsreform i NAV i forbundsledelsen i FO

Tillitsreformen handler ifølge Hurdalsplattformen blant annet om å gi de ansatte tid og tillit til å gi brukerne bedre tjenester, og den skal utformes i tett samspill med brukerorganisasjoner, tillitsvalgte og ledelsen i alle store offentlige virksomheter.

Mål for tillitsreformen i NAV
De sentrale partene i NAV ble i oktober 2022 enige om følgende mål for tillitsreformen i NAV: 
1. Vi gir våre medarbeidere større rom til å bruke sin faglighet og kompetanse til å finne riktig løsning sammen med brukerne
2. Det legges til rette for lokalt forankret tjenesteutvikling og etableres forsøk med større handlingsrom lokalt
3. Vi styrker partsamarbeidet i NAV og partsamarbeidet skal skje på alle nivåer, i tråd med intensjonene i hovedavtalen.
4. Mål- og resultatstyringen sikrer en god balanse mellom lokalt handlingsrom og behov for styring, krav til kvalitet, likebehandling og god forvaltningspraksis.
5. Vi videreutvikler tilliten vi viser i møte med brukerne.

Her kan du lese mandatet for tillitsreformen i NAV. (PDF, 184KB) 

Partssammensatt arbeidsgruppe
En partssammensatt arbeidsgruppe skal arbeide med to leveranser knyttet til tillitsreformen. Den første er en gjennomgang av hvordan mål- og resultatstyring påvirker det lokale handlingsrommet, som skal sluttføres innen sommeren 2023. Deretter skal arbeidsgruppen komme med anbefalinger til forbedringer. Dette arbeidet skal gjøres innen 15. oktober 2023. 

Involvering av den kommunale siden 
De tillitsvalgte på kommunal skal involveres i det lokale arbeidet med tillitsreform på det enkelte NAV-kontor. I tillegg skal FO ha møte med KS og Arbeids- og velferdsdirektoratet for å diskutere hvordan vi kan ivareta den kommunale delen av NAV (de kommunale sosiale tjenestene) og styrke kommunenes påvirkning inn i partnerskapet. 

FOs arbeid med tillitsreform i NAV 
LO Stat har to representanter i arbeidsgruppa (fra NTL) som representerer alle LO-forbundene i NAV. FO sentralt har formøter med disse før møtene i arbeidsgruppa. FO gir også innspill til sentralt medbestemmelsesapparat (MBA) via NTL siden vi ikke har selvstendige partsrettigheter der. 

For FO er partnerskapet i NAV spesielt viktig. FO har flest medlemmer i kommunalt NAV, og arbeider aktivt for at kommunenes og sosialtjenestens perspektiv skal ivaretas i arbeidet med tillitsreformen. Vi er samtidig opptatt av den helhetlige tjenesteyting som skjer på tvers at kommunal og statlig styringslinje.

FO har også gitt innspill om tillitsreform i NAV i ulike sammenhenger med utgangspunkt i notatet «Helhetlig gjennomgang av NAV» og LOs notat om tillitsreform. Tillitsreform er også gjennomgangstema i møtene i LOs NAV-gruppe hvor FO er representert.

Trenger du tips til arbeidet med tillitsreform? Les regjeringen inspirasjonsnotat.