Katrine Boel Gregussen
Andrekandidat for Sosialistisk Venstreparti i Troms
Andrekandidat for Sosialistisk Venstreparti i Troms
Ja, det trengs. NAV-reformen var viktig da den kom og hadde gode intensjoner. Jeg har skjønt det sånn at organisasjonen har utfordringer og at mange brukere opplever store problemer i kontakt med NAV. Jeg vil støtte alt som kan føre til at ting fungerer bedre, og tenker at en helhetlig gjennomgang kan være en måte å få en større oversikt over hvor utfordringene ligger sånn at vi kan endre på det som eventuelt ikke fungerer. En del av utredningen bør gå på å finne ut om man får like god hjelp i hele landet, om hvordan de som arbeider i NAV har det og om de som mottar hjelp fra NAV opplever å få den hjelpa de trenger. Vi har blant annet vedtatt i arbeidsprogrammet vårt at vi vil styrke NAV og at vi skal jobbe for kompetanseheving og flere ansatte ved lokalkontorene i NAV sånn at brukerne får individuell oppfølging og enklere får bistand til å komme i jobb.
Sammenhengen mellom oppvekstsvilkår og utenforskap er stor og det er mange tiltak vi som samfunn kan settes inn for å sikre barn og unge en god oppvekst. Vi må komme tidligere inn i kontakt med barn og unge som er i risikosonen for å havne utenfor. Jeg har tidligere jobbet i en kommunal lavterskeltjeneste på helsestasjon og har stor tro på at forebyggende lavterskeltilbud for barn og unge er et viktig tiltak å satse på. Flere sosialarbeidere i skole og barnehage er også et tiltak jeg synes er viktig.
Jeg er sterkt bekymret for at barneverntjenestene har for stor arbeidsmengde og for få ansatte, og mener at vi ikke har råd til å la vær å styrke tiltak som sikrer at flere barn får hjelp. Vi må også jobbe for at flere melder fra til barnevernet når man er bekymret for barn, sånn at de får tidligere hjelp.
Jeg mener at barnetrygden kan være et effektivt virkemiddel for å bekjempe fattigdom. Jeg vil jobbe for å øke barnetrygden med årlige reguleringer, og at enslige foreldre og familier med flere barn skal få ekstra tillegg. Vi har i mange kommuner kjempet og fått gjennomslag for at barnetrygd skal holdes utenfor når sosialhjelp beregnes, og synes det er et viktig tiltak. Dette er saker som er viktige for oss i SV og som vi kommer til å fortsette å kjempe for.
Ja, det trengs en rusreform der fokuset er på hjelp, ikke straff. Jeg har skrevet en oppgave om dette på en videreutdanning jeg tok i rus og psykisk helsearbeid, og som sosialarbeider og sosialist er dette en viktig sak for meg.
Ja! Jeg er for en lovfesting av miljøterapeuter i skolen. Måten jeg vil jobbe for det på er å løfte saken, både i valgkampen og i ny stortingsperiode, og foreslå at dette skal inn i opplæringsloven.
Jeg vil jobbe for å gjøre utdanningen mer tilgjengelig i distriktene og muligheter til å ta det på deltid. Det kan også være nødvendig med målrettet kampanjearbeid for å få flere til å ta utdanningen. Viktigst av alt, både for å få flere- og for å beholde de vernepleierne man har i sektoren, er å sikre bedre lønns- og arbeidsvilkår, samt sørge for at de som jobber i helsesektoren får hele og faste stillinger.
Jeg synes dette er en veldig viktig sak, og synes det er veldig rart at dette ikke har blitt gjennomført. Jeg måtte få autorisasjon da jeg ble hjelpepleier, men ikke da jeg var ferdig barnevernspedagog.
Jeg tror blant annet at autorisasjon kan bidra til høyere status i yrkene og at det sikrer større faglighet på arbeidsplassene. Det sikrer også at de som møter oss kan være trygge på at de møter sosialarbeidere som er skikket i arbeidet.
Saken må høyere opp på dagsorden sånn at vi får på plass et flertall for forslaget, noe jeg gjerne jobber for hvis jeg får tillit.
Ja. Det er mange ansatte som opplever vold og trusler på arbeidsplassen, spesielt i helse- og sosialsektoren. Det kom en lovendring for noen år siden i arbeidsmiljøloven som gikk på dette, men jeg opplever at det er mange arbeidsplasser ikke har gjort seg kjent med endringen, og som dermed ikke sikrer at ansatte følges opp når de blir utsatt for vold og trusler på jobb. Jeg mener at Arbeidstilsynet trenger flere midler til å følge dette opp, og at det bør få konsekvenser for arbeidsgivere som ikke tar tryggheten til de ansatte på alvor.
Jeg mener at man må ha mer fokus på barnevernet generelt, både for å sikre flere midler, rekruttere ansatte og gi befolkningen informasjon og kunnskap om hva Barnevernet jobber med. Det var veldig få av mine medstudenter på barnevernspedagogutdanningen som endte opp med å jobbe i barnevernet. Jeg har heller aldri selv jobbet i barneverntjeneste. Vi må finne ut hvorfor så få av oss ender opp i barnevernet og sette inn tiltak ut fra hva man finner ut. Personlig tror jeg det er sammensatt og kan handle om høyt arbeidspress, lav lønn, psykisk belastende arbeidsoppgaver og lite fokus på oppfølging av ansatte.
Skal man få bedre bemanning i barnevernet må vi bruke de store pengene på de små folkene, og øremerke flere statlige midler til barneverntjenestene.
Dette er en viktig sak for SV og vi vil gjennomføre tillitsreformen sammen med de ulike profesjonene fordi de vet aller best hvordan arbeidsdagene bør gjennomføres. Ut med stoppeklokker, skjemavelder og overrapportering, inn med tillit, ansvar og større medbestemmelse for de som jobber i offentlig sektor.