Kari Elisabeth Kaski
Førstekandidat for Sosialistisk Venstreparti.
Førstekandidat for Sosialistisk Venstreparti.
SV ønsker et løft for Nav hvor tid, tillit, tilgjengelighet og kompetanse prioriteres fremfor stadige ABE-kutt og nedskjæringer. Derfor støtter også SV en helhetlig gjennomgang av Nav fordi det er nødvendig med god nok oversikt over hvor skoen trykker for å kunne ta nødvendige grep.
Ingen skal oppleve å havne utenfor. SV kjemper for at alle barn skal oppleve tilhørighet og ha like muligheter til deltakelse. Tiltak for å sørge for at barn og unge er inkludert i samfunnet handler om gode barnehager og skoler med nok lærere til å se hver enkelt, kulturtilbud og fritidsaktiviteter som er tilgjengelig for alle uavhengig av hvor du bor og størrelsen på lommeboka, en kortere vei inn til oppfølging og helsehjelp, og et økonomisk løft for de som sliter med lav inntekt.
SV vil styrke barnetrygden for å redusere forskjellene og bekjempe fattigdom. Ved å øke barnetrygden for alle, men samtidig målrette den mot utsatte grupper som flerbarnsfamilier og familier med enslige forsørgere, vil færre barn vokse opp i fattigdom. I vårt alternative budsjett setter vi av over 1,2 milliarder for å øke barnetrygden for alle og innføre søskentillegg. I dag er barnetrygden motsatt behovsprøvd i mange kommuner, fordi den inntektsberegnes ved søknad om sosialhjelp. SV vil innføre en statlig, forpliktende normering av økonomisk sosialhjelp, hvor barnetrygd holdes utenfor beregningsgrunnlaget for å forhindre at de med aller minst fratas barnetrygden slik som i dag.
Et godt og inkluderende samfunn er den viktigste forutsetningen for å forebygge misbruk. Samfunnets ressurser må brukes på forebygging, oppfølging og hjelp til dem som trenger det, ikke straff. SV mener det er på tide med et historisk skifte i norsk ruspolitikk, avkriminalisering av ulovlige rusmidler og en kraftig styrking av behandlingsapparatet for dem som får rusproblemer
SV vil styrke rådgivningstjenesten og sikre flere miljøterapeuter, skolehelsesykepleiere og skolepsykologer i skolen. Både elever og lærere skal føle seg trygge og ivaretatt på skolen. De som er fagutdannede miljøterapeuter, oftest vernepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger, er en ressurs i møte med elevene og spiller en viktig rolle i det forebyggende arbeidet. For at alle skal ha det bra, bli sett og hørt og få et bedre grunnlag for å gjennomføre skolen, trengs det miljøterapeuter på alle skoler
Norge har et stort behov for å utdanne flere innenfor helserelaterte yrker. Høy andel deltidsstillinger og lav andel vernepleiere i tjenestene for personer med utviklingshemming er verken bra for brukerne eller de ansatte i tjenestene. Det er alvorlig at Norge mangler Norge et stort antall vernepleiere i tjenester til personer med utviklingshemming. For å få flere vernepleiere må vi øke studiekapasiteten, gi flere muligheten til å ta utdanning gjennom jobben, stille krav om kompetanse og sikre skikkelige lønns- og arbeidsvilkår.
Barnevernspedagoger og sosionomer må få autorisasjon på lik linje med helsepersonell. Dette har vært et krav i 40 år, og tiden er overmoden. SV har fremmet forslag i Stortinget om å sikre en innføring av autorisasjonsordning fordi vi mener dette vil bidra til økt tillit, kvalitet og profesjonalitet i tjenestene
Det er særlig de ansatte i helse- og sosialtjenestene som utsettes for mest vold og det rammer oftest kvinner. Alle ansatte har rett på å oppleve trygghet på arbeidsplassen. I SVs alternative budsjett foreslår vi å styrke Arbeidstilsynet med 35 millioner for å blant annet øke tilsyn og sikre god nok kontroll og oppfølging av arbeidsplasser.
SV vil ha et bemanningsløft i barnevernet. Gjennom en fireårig opptrappingsplan med øremerkede midler skal vi gi lokale barnevernsansatte nok folk på jobb og tid til faglig refleksjon, videreutdanning og faglig handlingsrom. I vårt alternative budsjett for 2021 starter vi satsingen, med 253 mill. kroner til 250 nye stillinger. SV vil også ha en veiledende bemanningsnorm, der saksbehandlere i det kommunale barnevernet ikke skal ha ansvar for flere enn 15 barn.
Det må bli slutt på offentlig sektor styres etter markedsprinsipper. SV mener velferdsstaten må bygges videre på fellesskap, solidaritet, sosial rettferdighet og tillit. SV går derfor i bresjen for en bred tillitsreform der innbyggere, ansatte og folkevalgte går sammen for å skape bedre velferd. Faglighet skal være styrende, ikke detalj- og målstyring ovenfra. Ansatte må få tillit, tid og frihet til å gjøre jobben sin, og skikkelige lønns- og arbeidsvilkår, fremfor kutt i bemanning og mer skjemavelde og kontroll. Innbyggernes behov må være bestemmende for velferd, ikke hva som lønner seg. Reformen gjelder alle nivåer i den norske velferdsstaten, nasjonalt og lokalt.