Stygge tall i ny undersøkelse: 44 prosent av FOs medlemmer opplever vold og trusler på jobb.
Under Arendalsuka presenterte Fafo skremmende tall om omfanget av vold og trusler mot FOs medlemmer.
Det var fullt hus da FO og Fafo arrangerte seminar om vold, trusler og trakassering mot ansatte i velferdstjenesten under Arendalsuka onsdag ettermiddag.
Sosionom og FO-tillitsvalgt ved Nav Frogner, Mariadelle Silva-Harper, fortalte om sine opplevelser med vold og trusler. Hun møtte veggen etter et møte med en utagerende bruker.
– Lytt til oss på gulvet hvis dere vil gjøre noe med vold og trusler, sa hun til Fontene etter arrangementet.
Hør FO-leder Mimmi Kvisvik og Mariadelle Silva-Harper på NRK P1 Sørlandssendinga.
Les også kronikk i Dagsavisen: En hverdag med vold
Stort arbeidsmiljøproblem
Fafos nye undersøkelse er bestilt av FO. Den viser blant annet at 44 prosent av barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere er utsatt for trusler i forbindelse med arbeidet sitt. Dette er ti ganger mer enn gjennomsnittet for den yrkesaktive befolkningen. Det er et stort arbeidsmiljøproblem for velferdsstatens ansatte.
‒ Dessverre er dette både stygge og stabile tall. Det mest overraskende er at ingenting gjøres, sa Fafo-forsker Inger Marie Hagen under presentasjonen.
For ti år siden gjennomførte Fafo en undersøkelse blant FO sine medlemmer. Resultatet da var nedslående og viste at omfanget var stort, og at det var få tiltak satt i verk. Ti år etterpå har Fafo på oppdrag fra FO utført en ny undersøkelse om vold og trusler blant FOs medlemmer. Resultatet er nok en gang nedslående.
Se tallene her: Last ned Fafos presentasjon (PPTX, 3MB).
VELLYKKET SEMINAR: Fra v.: FO-leder Mimmi Kvisvik, Fafo-forsker Inger Marie Hagen, statssekretær Guro Angell Gimse og FO-medlem Mariadelle Silva-Harper.
Kvisvik: Arbeidet mot vold og trusler må intensiveres
Omfanget av vold og trusler mot FOs medlemmer ligger stabilt. Det er få endringer på hvor mange som er utsatte for vold og trusler, til tross for at det har skjedd mye som burde virket forebyggende de siste ti årene. Det har vært høyt prioritert av FO, men også av arbeidsgivere som Nav, Bufdir og KS. Arbeidstilsynet har tematisert vold og trusler i sine tilsyn de siste årene. Ikke minst har det kommet nye bestemmelser i forskriftene til arbeidsmiljøloven om vold og trusler.
‒ Dette viser at arbeidet mot vold og trusler må intensiveres. Forskriften mot vold og trusler er god, men nå må vi sørge for at den tas opp av skuffen. Her må mange ta ansvar, men det hviler et særskilt ansvar på arbeidsgiverne, sa FO-leder Mimmi Kvisvik.
Se også: Vold og trusler - et stort arbeidsmiljøproblem i helse- og sosialsektoren (PDF, 2MB)
FULLT HUS: Arrangementet var godt besøkt.
Ikke bare et lokalt ansvar
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Guro Angell Gimse, berømmet FO og Fafo for å sette dette problemet på dagsorden. Hun pekte på arbeidstilsynet og kommunene for å gjøre noe med det.
‒ Vi må gjøre de øverste kommunale lederne bevisst sitt ansvar, sa hun.
FO-leder Mimmi Kvisvik var ikke imponert og repliserte kontant:
‒ Kommunene er allerede presset nok som de er. Kommunene må få ressurser nok fra sentrale myndigheter til å kunne løse sine viktige samfunnsoppdrag. Det handler blant annet om god nok bemanning, sa hun til applaus fra en fullsatt sal.
Kvisvik poengterte at regjeringen selv må ta ansvar, og ikke bare skyve ansvaret over på kommunene og arbeidstilsynet. Regjeringen må bidra med nok ressurser.
‒ Vi trenger en ordentlig innsats fra flere departement for å gjøre noe med en dramatisk situasjon, sa Kvisvik.
Les også: Hva er vold og trusler?
– Bedrifter stenges ofte på dagen hvis ansatte er i fare for å skade seg. I helse/omsorg gjøres for lite for å forebygge vold/trusler mot ansatte. Er Arbeidstilsynet egentlig mest for mannlige fabrikkarbeidere? Statssekretær @Guroangell blir utfordret på ansvar av FO #Arendalsuka pic.twitter.com/mcODfBZlrv
— Fellesorganisasjonen (FO) (@FO_fellesorg) 14. august 2019