Kommuneoppgjøret er i gang. Her er FOs tre hovedkrav i forhandlingene
PÅ VEI: Det er strenge koronatiltak under forhandlingene, men Mimmi Kvisvik deltar fysisk i viktige forhandlinger for 14 000 FO-medlemmer (Foto: Hanna Skotheim/Fontene).


De sentrale lønnsforhandlingene i Norge er oppdelt i tariffområder. Det såkalte KS-området er det største for FO med om lag 14 000 medlemmer. Dette lønnsoppgjøret gjelder altså for deg som er ansatt i en kommune eller fylkeskommune, med unntak av ansatte i Oslo kommune, som har egne forhandlinger.

– I år står vi foran et svært vanskelig oppgjør. Koranakrisen påvirker økonomien sterkt, og ramma fra industrien er historisk lav, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Ramma for årets lønnsoppgjør er på 1.7 %. Kort fortalt betyr det at det i praksis er 0.1 prosent å forhandle om når vi ser ramma opp mot prisstigning og lønnsøkning fra i fjor.

Forvirret? Les mer om hvordan lønnsoppgjøret i Norge er bygget opp her.
Les mer om hva frontfagsmodellen betyr her.

– Til tross for dette skal vi jobbe knallhardt for FOs medlemmer i kommunal sektor. Dere har gjort en kjempejobb under krisen, og det må gi uttelling i lønnsoppgjøret, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Hun understreker imidlertid at det er liten grunn til å forvente en lønnsfest i år.

LES MER I FONTENE: Lønnsoppgjøret i kommunesektoren: Krever samme kronetillegg til alle

REPRESENTERER FO: FO-leder Mimmi Kvisvik deltar i forhandlingene med KS.
REPRESENTERER FO: FO-leder Mimmi Kvisvik deltar i forhandlingene med KS.



Tre hovedkrav 

I forhandlingene i kommunal sektor er FO en del av LO kommune (Fagforbundet, FO, EL og IT Forbundet, Creo, SL, Norsk Sjøoffisersforbund og Fellesforbundet). Ved å stå sammen med andre LO-forbund får FO større tyngde i forhandlingene.

– I årets oppgjør er vi særlig opptatt av økt kjøpekraft (reallønnsvekst), likelønn og uttelling for kompetanse. I tillegg krever vi at medlemmene våre skal få riktig stillingskode når de har tatt etter- og videreutdanning, fortsetter hun.

LES MER: Her er kravene fra LO Kommune (PDF) (273KB)
LES OGSÅ HOS KS– Frontfagrammen har aldri vært viktigere

Kvisvik understreker at likelønnsutviklingen i kommunal sektor har vært positiv i flere år, blant annet med et godt løft i fjor.

– I dette oppgjøret vil vi likevel konsentrere oss om at de nye påleggene om likestilling i likestillings- og diskrimineringsloven skal etterleves ute i kommunene, sier hun.

Sammen med forhandlingsdelegasjonen i LO kommune deltar Kvisvik aktivt i forhandlingene med kommunesektorens organisasjon (KS). Hun rådfører seg med et forhandlingsutvalg sammensatt av FO-tillitsvalgte fra hele landet, og to rådgivere ved forbundskontoret. Sammen sørger de for at FO-medlemmenes interesser blir ivaretatt.

– Jeg lover at vi skal jobbe dag og natt for å få gjennomslag for kravene våre, avslutter Kvisvik.

Kommer ikke partene til enighet innen fristen natt til 16. september, går oppgjøret til mekling hos Riksmekleren.

Jobber du i kommunal sektor, og lurer på hva som gjelder for deg? Ta kontakt med din lokale tillitsvalgte eller fylkesavdeling.

LES MER: Alt om lønnsoppgjøret

FÅ SVAR: Her finner du spørsmål og svar om lønn og tariff