FO: – Veldig positive signaler om arbeidsinkludering
Da Brenna la frem sin arbeidsmarkedmelding møtte FO de Nav-ansatte i Trondheim. – Konkrete planer må rulles ut i tett samarbeid med de ansatte, sier FO-lederen.
– Regjeringen har satt seg et ambisiøst mål, sa arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna da hun la frem storingsmeldingen som skal legge til rette for at flere får muligheten til å komme i arbeid.
Målet er å øke andelen sysselsatte i Norge fra 80,5 prosent til 82 prosent innen 2030. Det betyr 150 000 flere i arbeid. Meldingen, kalt En forsterket arbeidslinje — flere i jobb og færre på trygd, presenterer flere nye tiltak.
– En forsterket arbeidslinje handler om retten til å bidra i samfunnet, til å kunne forsørge seg og sine og til å få bruke hverdagene til noe meningsfylt, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik etter lanseringen.
– Dette er veldig positive signaler. Vi har blant annet veldig tro på forslaget om et nytt arbeidsrettet ungdomsprogram, der unge får inntektssikring uten at nedsatt helsetilstand er et vilkår, sier FO-leder Marianne Solberg til Fontene.
Solberg påpeker samtidig at konkrete planer må rulles ut i tett samarbeid med Nav-ansatte som jobber tett på dem som står utenfor arbeidslivet. Under lanseringen var hun og Ina Libak i Trondheim, hos Nav Falkenborg, for å høre om prosjektet Et enklere Nav.
Et enklere Nav får flere ut i arbeid
Prosjektet innebærer å forenkle Nav-utbetalinger for personer under 30 år, slik at det frigir mer tid til tettere oppfølging av de ansatte. I Trondheim handler det blant annet om at unge skal få én ytelse mens de hjelpes ut i arbeid. Dermed slipper de mye byråkrati, søknader og klager. I tillegg slipper de ansatte å bruke like mye av arbeidstida på å fatte vedtak.
– De fatter tusenvis av vedtak. Hvis regjeringen nå vrir innsatsen vekk fra dette og til å sikre folk en forutsigbar inntekt å leve av på en enklere måte, kan vi bruke mer tid til sosialfaglig arbeid og tett oppfølging. Noe vi vet virker, sier Solberg.
FO-lederen er enig med Brenna i at det er uheldig at folk må bruke krefter på å dokumentere at de er syke nok til å få en helserelatert ytelse, i stedet for å konsentrere seg om å prøve seg i arbeidslivet.
– Tillit til de ansatte
Solberg er positiv til regjeringens forslag om at Nav-kontorene skal drive flere tiltak selv i stedet for å kjøpe fra eksterne aktører. Økt bruk av lønnstilskudd er også fornuftig, så lenge man passer på at det ikke blir rein sponsing av arbeidsgivere. Det handler om god oppfølging rundt den enkelte, ikke bare ytelsen.
– Det er mange gode tiltak som vi heier på, men vi må også ha med oss de som jobber ytterst i velferdsstaten. Skal vi lykkes, må vi gi rom og tillit til de ansatte som jobber tett på brukerne. De vet best hva brukeren trenger fordi de samarbeider med de som faktisk skal motta tjenestene, avslutter Solberg.
LES MER: Dette er regjeringas plan for å få flere i jobb. Slik er reaksjonene
SE OGSÅ: LO støtter en forsterket arbeidslinje
Tillit til de ansatte var også et viktig tema på besøket hos Nav Falkenborg.
FO vil følge opp tematikken i statsbudsjettet som legges frem i oktober og når stortingsmeldingen skal endelig behandles.