Endelig kom meldingen om utviklingshemmedes rettigheter
Siden 2018 har FO og flere etterlyst en stortingsmelding om menneskerettigheter for personer med utviklingshemming. Fredag kom den endelig.
Det er over fire år siden Stortinget ba om en egen stortingsmelding om menneskerettighetene for personer med utviklingshemming. Fredag 4. november kunne kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) endelig legge frem resultatet.
– I dag skal vi først og fremst være skikkelig glade for at stortingsmeldingen har kommet. Vi har ventet lenge, sier FO-nestleder Marianne Solberg til Fontene.
Statsråden sier at meldingen handler om at alle skal bli sett og hørt.
– Demokratisk deltakelse, og like muligheter til å bli sett, til å bli hørt, og til å kunne bidra er viktig for alle. Og det er i bunn og grunn det denne stortingsmeldingen handler om, sier Trettebergstuen til de fremmøtte i Parkveien 45.
– Mennesker med utviklingshemming skal ha de samme rettighetene og mulighetene som alle andre til å delta i samfunnslivet, legger hun til.
LES HELE MELDINGEN: Menneskerettar for personar med utviklingshemming
Trettebergstuen understreker at jobben ikke er ferdig, nå som stortingsmeldingen er lansert.
– Det er nå den begynner, sier hun til Fontene.
Mangler en viktig yrkesgruppe
I stortingsmeldingen er ordet «vernepleier» kun nevnt én gang, i en oppramsing av profesjoner. Det viser et søk på i det digitale dokumentet. Det skuffer FO-nestlederen.
– Hvis det stemmer at ikke vernepleierkompetansen er spesielt fremhevet, er jeg kjempeskuffa. Vi har dokumentert grundig hvor dårlig det står til med kompetansen i disse tjenestene, sier Solberg og legger til:
– Meldingen understreker behovet for å øke kompetansen til de ansatte, men sier alt for lite om hvilken kompetanse vi trenger. Det er for meg en gåte, sier hun.
I 2020 avdekket FO at det mangler over 20 000 vernepleiere i de kommunale tjenestene til personer med utviklingshemming. I 2021 lanserte forbundet en oppfølgingsrapport som viste hva som skal til for å rekruttere og beholde flere vernepleiere.
Oppfølging i Stortinget
FO-nestlederen vil bruke tiden fremover til å jobbe frem felles forslag med bruker- og interesseorgansiasjonene på feltet.
– Nå har vi et dokument som skal til behandling i Stortinget. Vi kommer til å samarbeide godt med blant NFU, Stiftelsen SOR og NAKU om felles krav, sier Solberg.
Vil du løse vernepleiermangelen og styrke rettighetene til personer med utviklingshemming? Bli med i profesjonsforbundet for vernepleiere!