Fellesorganisasjonen

Min Side

Dette mener FO om årets sykehustale

Illustrasjonsbilde: Statsminister Jonas Gahr Støre og Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre på sykehusbesøk. (Foto: Arbeiderpartiet/Flickr)

Jan Christian Vestre holdt i dag sin første sykehustale. I talen presenterte han sine forventninger og styringsbudskap til sykehusene for det kommende året.

Talen til sykehusene har tradisjonelt sett alltid blitt omtalt som sykehustalen. Men helse- og omsorgsministeren mener den handler om så mye mer. Han vil endre navn på talen og heller omtale den som en helsetale.

De universelle velferdstjenestene

I talen la Vestre tydelig vekt på at et felles løft skal sørge for at de universelle velferdstjenestene skal være så gode at de blir de det åpenbare førstevalget, både for fagfolk og innbyggere.

Forbundsleder i FO, Marianne Solberg er fornøyd hovedbudskap i talen.
– Det er veien å gå for å hindre et todelt helsevesen, sier hun.

Marianne Solberg trekker også frem statsrådens fokus på tillitten til fagfolk. Det er viktig å la fagfolk stå i front og prioritere riktig, sier hun.
I oppdragsdokumentet fremmes det forventninger til HFeneom autonomi, tillitt, medbestemmelse, utviklingsmuligheter og arbeidsmiljø og det skal jobbes målrettet for å få fjerne tidstyver som unødvendig rapportering.

– Jeg vil også trekke frem det Vestre sa om at fagfolka skal få blomstre og få være kreative når det gjelder å finne gode løsninger. Det er gode signaler, sier hun.

Sammenhengende pasientforløp

Helse- og omsorgsministeren la også vekt på at ventetidene for å få helsehjelp har gått ned og at det skal arbeides nytt for å skape bedre sammenhengende pasientforløp.

Forbundsleder i FO, Marianne Solberg, sier det å skape bedre sammenhengende pasientforløp er bra, og påpeker at FO lenge har trukket frem at det må satses mer på tverrprofesjonelt og tverrfaglig arbeid i helsetjenestene.

– Ringvirkningene av å satse mer tverrfaglig enn de tradisjonelle helsefagene i helsetjenestene er undervurderte og satset for lite på. Dersom vi bruker fagkunnskapen til ansatte mer målrettet vil det resultere i bedre tjenester til pasientene, vi vil kunne redusere mangel av personell, og skape en bedre samhandling mellom sykehusene og kommunene, sier Solberg.

Dette nevnte også helseministeren i talen sin, og Solberg sier at dette er noe FO kommer vi til å følge tett med på i tiden som kommer.

– I ventetidsløftet har vi for eksempel trukket frem hvordan sosialarbeidere kan brukes for å skape bedre helhetlige tjenester. Vi forventer å se forslag knyttet til dette i oppdragsbrevet til sykehusene, sier Solberg.

Her kan du se Jan Christian Vestres sykehustale fra 15. januar 2025.


Tillitsvalgte skal alltid involveres

Vestre la også vekt på at fraværet i sykehusene er for høyt og at det må ned. Han sier det skal fokuseres på bedre ledelse av ledere med mindre kontrollspenn og økt faglig støtte og fleksibilitet.

Statsråden sa i talen at tillitsvalgte og ansatte alltid skal involveres. Solberg sier det vil skape bedre arbeidsforhold.

– Slik sikrer man ansattes innflytelse og det skaper umiddelbart bedre arbeidsforhold, sier Solberg.

Må bruke kompetansen riktig

FOs forbundsleder konkluderer med at dette var en god tale, som reflekterer mye av FOs politikk. Hun trekker frem at ulike aktører må samarbeide mer, skape helhetlige pasientforløp, der det vesentligste ikke er om der kommunen eller spesialisthelsetjenesten som gir hjelpen, men at pasientene faktisk får den hjelpen de trenger.

– Vi må bruke ansattes kompetanse riktig og vi må tørre å tenke utenfor boksen. FO ser frem til å være med på denne reisen. Vi skal fortsette å være en konstruktiv samarbeidspartner i det videre arbeidet, avslutter Solberg.