Fellesorganisasjonen

Min Side

– Tør å være synlig – og hopp i det! 

Da Marie forstod at kollegaene ikke var organiserte fordi de rett og slett ikke hadde blitt spurt, var det bare én ting å gjøre: Ta ordet og spørre!
Marie

5 KJAPPE 

Hvem: Marie Thoresen (35). 
Jobber som: Vernepleier på Baterød Bosenter i Sarpsborg. 
Har vært FO-medlem siden: 2007. 
Er med i FO fordi: Det føles trygt å ha noen i ryggen som jobber for meg og min arbeidssituasjon. FO er opptatt av de samme sakene som meg, tør å engasjere seg og har en forbundsleder med en sterk stemme i front.  
Brenner for: Å se viktigheten av vernepleierens rolle. Jeg syns også det er fint at FO kan fungere som en slags brems de gangene vi syns overordnede beslutninger tas litt for raskt. Vi jobber tross alt med tjenester til mennesker, og da bør vi sikre at utviklingen er til det bedre for dem som lever med tjenestene. 
 

Hvordan snakker du om fagorganisering på arbeidsplassen?  
– Jeg syns det er nyttig å ta det opp når vi er samlet rundt bordet eller i andre settinger hvor det blir en naturlig del av samtalen. Det holder ofte at jeg spør «er du forresten organisert?» – og vips, så er samtalen i gang! Hvis det er flere som er organisert i rommet, slenger gjerne de seg på og kommer med sine innspill og fordeler med å være organisert. Smitteeffekten er gull! 

Ofte blir folk overrasket over fordelene og at det faktisk kan gjøre en forskjell for deres arbeidshverdag på individnivå. Hos oss har vi for eksempel fått innvilget årsturnus, og jeg vet at ei fikk gunstigere rente på boliglånet og billigere forsikringer takket være medlemskapet sitt.  

Det at kollegaer ser at FO og jeg som plasstillitsvalgt kan gjøre en forskjell for medlemmene her, har det ofte positive ringvirkninger – enten det dreier seg om lønnsforhandlinger, turnusønsker, kursmuligheter eller støtteordninger. Så ikke vær redd for å vise frem hva du kan hjelpe med. Jeg prøver også å vise at jeg er tilgjengelig for å svare på spørsmål og stille opp om noen trenger hjelp.  

Jeg legger stolthet i jobben min som plasstillitsvalgt og ønsker å være en god representant for FO, og jeg tror og håper at kollegaene mine ser på mitt engasjement som noe positivt. For min del har det også vært trygt å vite at jeg har et godt nettverk rundt meg, og at det alltid er noen i FO jeg kan spørre om det er noe jeg selv lurer på. 

Hva er dine beste tips til kollegaverving?  
– Tør å være synlig – og hopp i det! Ofte er det ikke noen annen grunn til at folk ikke er organisert enn at de rett og slett ikke har blitt spurt. Så spør om de er organisert, eller om det er noe du kan gjøre for dem.  

For meg hjalp det også veldig å legge fra meg tanken på at dette er noe jeg prakker på folk. Det er jo ikke et produkt man skal selge, men noe positivt som man vil opplyse om og som flere kan dra nytte av. Om noen for eksempel har problemer med fordøyelsen, og du har gode tips og råd for det, så hadde du jo delt dem! Dette er litt av det samme, og du forteller jo egentlig bare om den gylne muligheten til å forme sin egen arbeidshverdag.  

Jeg har også vært en flittig bruker og utdeler av FO-kopper, kulepenner og brosjyrer, og satt i gang fagdiskusjoner med FO-workshops for å være mer synlig. Noen ganger har en drikkeflaske eller ryggsekk med FO-logo vært nok til å få i gang en samtale, eller fungert som en bonus for dem som har meldt seg inn. Men det kanskje mest sporty jeg har gjort er å arrangere bowlingkveld for nye medlemmer – på eget initiativ som privatperson og ikke via FO altså. Det tror jeg vippet over noen etternølere. 

Hvorfor er det viktig å få flere til å bli med i FO? 
– Fordi det er viktig å ta et standpunkt og engasjere seg. Vi blir stadig flere og får en sterkere stemme. Blir du med i FO kan du være med på å utvikle morgendagens tjenester og bidra til en utvikling du ønsker å se. 

For meg var det helt naturlig å finne et forbund som står for det samme som meg, og som kjemper for ting jeg anser som viktig. Om det er arbeidstid, arbeidsforhold eller hvordan tjenestetilbudet skal se ut varierer kanskje fra arbeidssted til arbeidssted, men engasjerer du deg kan du være med å forme det som DU bryr deg om og som angår deg og din hverdag.