Fellesorganisasjonen

Min Side

FOs mangfoldsplattform

Landsstyret i FO vedtok på møte i mars 2025 en ny plattform om mangfold.

(vedtatt i landsstyret i mars 2025)

Mangfoldsplattformen skal være et grunnlagsdokument for arbeidet med mangfold i hele FO- organisasjonen. Plattformen gjenspeiler vårt verdisyn og inneholder beskrivelser av politikk og tiltak som kan bidra til å styrke mangfoldet i alle ledd i organisasjonen.

Mangfoldsarbeid er ikke å behandle alle likt, men å gi alle like muligheter. FO skal gjenspeile våre medlemmer og samfunnet vi lever i. Våre verdier er definert i FOs prinsipprogram for perioden 2024 – 2027:

«Full likestilling mellom kjønnene og likebehandling av mennesker uavhengig av sosial, økonomisk og juridisk status, kjønns- og seksualitetsmangfold, funksjonsevne, alder, livssyn, etnisk bakgrunn og kultur er viktige mål for forbundet. Alle mennesker har rett til å definere seg selv. FO støtter innføringen av et tredje juridisk kjønn. FO anerkjenner den samiske befolkningens rettigheter som urbefolkning og deres kamp for å utvikle og bevare sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv».

FO skal representere mangfoldet i befolkningen, og dette må gjenspeiles på alle nivåer organisasjonen. En mangfoldig organisasjon har bredere oppslutning og flere ressurser å spille på, samtidig som den anerkjenner at vi er forskjellige og erkjenner at noen møter flere ulike barrierer for å delta. Mangfold gir mulighet for gjensidig læring, forståelse og respekt i møtet mellom menneskene. FOs styrke ligger i bredden av medlemmer og tillitsvalgte som sammen kjemper for likeverd og et rettferdig arbeidsliv. Likevel er det behov for å styrke mangfoldet i FO.

Mangfoldsarbeidet må være målrettet og gjennomføres systematisk med fokus på rekruttering til verv på alle nivåer i organisasjonen – fra landsstyret til klubbene på arbeidsplassene. Når flere grupper med ulik bakgrunn påtar seg verv, bygger vi ut demokratiet og gjør FO som organisasjon sterkere. Et styre som er representativt for medlemmene, bidrar til økt tillit og reduserer avstanden mellom forbundet, styret og medlemmene.

FO vil at mangfoldsplattformen skal være et praktisk verktøy for hele organisasjonen – tilpasset ulike roller og nivåer. Derfor presenteres det her både en politisk plattform for mangfoldsarbeidet i FO, og en mer praktisk del med tips for å drive godt mangfoldsarbeid.

Praktiske verktøy for å styrke mangfoldet i FO

FOs tips til valgkomiteer på alle nivåer i organisasjonen.
Det er viktig å være bevisst på ulike hindringer knyttet til å tilhøre en minoritet.
Vi skal jobbe for økt deltakelse fra andre enn majoritetsbefolkningen på alle nivåer i FO. Kunnskapen og kompetansen om mangfoldsarbeid må vedlikeholdes og fornyes både blant tillitsvalgte, medlemmer og ansatte i FO lokalt og sentralt.

Skap inkluderende arenaer for å møtes

  • Tips: Still spørsmål ved hvorfor møter ikke enkelte på sosiale og/eller faglige arenaer? Diskuter: Kan det være alkoholservering, tid og sted for møtet, eller det faktum at overnatting hører til som oppleves som et hinder for fremmøte? I tilfelle – hvordan ta hensyn til det?

Bevissthet rundt kurs og foredragsholder

  • Tips: Vi må ha et bevisst forhold til hvem vi inviterer til å holde kurs eller snakke for medlemmer. Pass også på å invitere tillitsvalgte og andre med minoritetsbakgrunn til å innlede på konferanser og møter.

Rollemodeller og mentorordning

  • Tips: Alle trenger rollemodeller. Er det mulig å innføre en mentorordning der en med lengre tillitsvalgterfaring bistår nye tillitsvalgte, for eksempel? En slik ordning kan bidra til å redusere usikkerhet og gjøre det lettere å ta på seg verv.
  • Tips: Pass på kompliserte fagforeningsuttrykk og -forkortelser når du snakker med en mulig ny tillitsvalgt.
  • Tips: Tørr å satse på nye personer. Ikke velg en som er lik deg selv. Gi nødvendig opplæring og oppfølging til nye tillitsvalgte.
  • Tips: Spør personer du ikke har spurt før om de er interessert i et verv? Hvis en aldri blir spurt, får man heller aldri muligheten til å takke ja. Enkelte kan trenge et ekstra «puff» for å ta på seg verv.
  • Tips: Tenk gjennom hvorfor dere nominerer og velger kandidater som dere gjør. Kunne en annen prioritering øke bredden i representasjon?
  • Tips: Er sammensetningen av dagens styre representativ for medlemmene?
  • Tips: Er sammensetningen av valgkomiteen representativ for medlemmene?*

En samarbeidsavtale som forplikter hele FO

FO har som et av flere forbund i LO etablert et samarbeid med Norsk Folkehjelp med mål om å styrke mangfoldet i organisasjonen. Samarbeidet innebærer at FO og Norsk Folkehjelp forplikter seg til flere konkrete tiltak. Noen av tiltakene gjelder forbundskontoret – noen gjelder organisasjonen for øvrig. Det legges vekt på sistnevnte her. Viser også til LS sak 29-2024.

Gjennom denne mangfoldsplattformen kan FO ytterligere styrke sitt arbeid med mangfold i hele organisasjonen. Gjennom avtalen med Norsk Folkehjelp påtar både FO og Norsk Folkehjelp seg noen forpliktelser.

FO forplikter seg til:

  • Å forankre mangfoldsarbeidet i FO fra landsstyret til klubbnivå.
  • Å sørge for å ha etablert bestemmelser, på alle nivåer i organisasjonen, som sikrer likestilling og forhindrer diskriminering av alle uansett kjønn, graviditet, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.
  • Å synliggjøre at virksomheten er «Rik på mangfold», og aktivt benytte materiell fra Norsk Folkehjelp.
  • Å jobbe for et inkluderende arbeidsmiljø hvor alle tillitsvalgte og medlemmer føler seg velkommen.
  • Å sikre at ikke egne lokaler leies ut til organisasjoner med tydelig diskriminerende holdninger og politikk, eller delta i eller gi støtte til organisasjoner og partier med slike holdninger og politikk.

Norsk Folkehjelp forplikter seg til

  • Å sikre at FO får den faglige kompetansen organisasjonen trenger for å kunne jobbe systematisk med mangfold- og likestillingsarbeidet.
  • Å veilede nettverket for LO og forbundene i å kartlegge, analysere, sette mål, rapportere og foreslå tiltak i mangfolds- og likestillingsarbeidet.
  • Å gjøre tilgjengelig relevant profileringsmateriell som kan brukes til å vise standpunkt internt og overfor samarbeidspartnere.
  • Å utarbeide en felles årsrapport fra medlemmene i nettverket.

Tipsene i denne plattformen er blant annet inspirert av LOs «Mangfold i fagbevegelsen – en praktisk veileder for valgkomitearbeid», 2024.