Viktig seier for FO – arbeidsmiljøloven styrkes

Før helgen la regjeringen frem et forslag om endringer i arbeidsmiljøloven som innebærer et bedre vern for ansatte når det gjelder psykososialt arbeidsmiljø. Emosjonelle belastninger og andre psykososiale faktorer blir nå foreslått tatt inn i konkrete bestemmelser i arbeidsmiljøloven.
– Forslaget presiserer og utdyper lovens krav til et forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø, og hensikten er å gi bedre veiledning og øke bevisstheten til hva virksomhetene må jobbe med for å skape et godt psykososialt arbeidsmiljø, sier Marianne Solberg, forbundsleder i FO.
Helse, sikkerhet og velferd
Helt konkret foreslås det endringer i arbeidsmiljølovens § 4-3. Bestemmelsen får nå ny ordlyd i første ledd som understreker at arbeidet skal organiseres, planlegges og gjennomføres slik at de psykososiale arbeidsmiljøfaktorene i virksomheten er fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, sikkerhet og velferd.
Videre foreslås det et nytt andre ledd der flere konkrete psykososiale faktorer blir inntatt i lovteksten. I dagens bestemmelse angis kun enkelte faktorer i det psykososiale arbeidsmiljøet. Blant annet får bestemmelsen underpunkter som angir at; uklare eller motstridende krav og forventninger, emosjonelle krav og belastninger i arbeid med mennesker, arbeidsmengde og tidspress, samt støtte og hjelp i arbeidet også er viktige arbeidsmiljøfaktorer, i tillegg til de som er gjeldende i dag.
Emosjonelle belastninger
– FO har lenge vært opptatt av å sette søkelys på konsekvensen av emosjonelle belastninger ansatte særlig i kvinnedominert sektor opplever. Helse- og sosialarbeidere jobber tett med sårbare brukergrupper og tjenester som kan gi helsemessige konsekvenser over tid, sier Solberg.
Statistikk viser i tillegg at kvinner fremdeles bærer mesteparten av det emosjonelle og organisatoriske hjemme og i pårørendesituasjoner.
Kvinners totale emosjonelle arbeid er en del av kvinners arbeidshelse, men har i liten grad blitt anerkjent. Dagens lovbestemmelser på helse, miljø og sikkerhet har i større grad vært tydeligere på det fysiske arbeidsmiljøet.
– Med dette forslaget tar vi et stort skritt i riktig retning for å styrke også det psykososiale arbeidsmiljøet, som vil ha betydning for mange kvinner i arbeidslivet, sier Solberg.
Nødvendige tilpasninger
Solberg sier dette en viktig og helt nødvendig tilpasning av arbeidsmiljøloven, som også er i tråd med en samfunnsutvikling der kvinners arbeidsdeltakelse er så høy som den er i Norge. – Det at vi nå får en lov som tar høyde for at emosjonelle belastninger er en del av det psykososiale arbeidsmiljøet er en seier for alle som jobber i disse yrkene, sier Solberg.
Lovforslaget sendes nå til Stortinget for vedtak og FO vil følge opp endringene i praksis.
– De nye bestemmelsene stiller tydeligere krav til arbeidsgiver. De vil også gjøre det lettere for vernetjenesten og tillitsvalgte å kreve nødvendige tiltak og endringer for bedre vern av ansatte i krevende arbeidssituasjoner som utfordrer det psykososiale arbeidsmiljøet. Dette er noe FO ser frem til å bidra til fremover, avslutter Solberg.
Flere saker

Del 2 av forebyggings- og behandlingsreformen lagt fram
– Vi registrerer at straffesporet får stor plass, samtidig er vi fornøyd med at noen […]

Enighet i A-delsforhandlingene i Spekter
Tilleggene er brutto og gis med virkning fra 1. april 2025. Deltidsansatte gis forholdsmessige tillegg. […]

Ny kvalitetsmelding for barnevernet
– FO ønsker kvalitetsmeldingen velkommen – her det viktige avklaringer vi har venta på, sier […]