Storberget-utvalg møtte FO
Her møtte Storberget Stine Marit Hollerud fra Uteseksjonen i Oslo, Beate Kristensen fra Oslo friomsorgskontor og Sannam Henriksen fra Brusetkollen i Bærum. Alle tre hadde nyttige erfaringer å bibringe utvalgsleder Knut Storberget. Han leder en hurtigarbeidende ekspertgruppe som skal utrede tiltak som kan settes i verk overfor gruppen unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet. Gruppen skal levere sin utredning til regjeringen 15. mars 2025.
Storberget startet med å si at FO er den første av organisasjonene som jobber innen dette feltet som han møter som utvalgsleder, og at han var der for å lytte og lære. Han var opptatt av å snakke med «dem som har skoa på», og det inkluderer ansatte, og ungdommene selv.
– Vi skal ikke foreslå nye straffereaksjoner, men vi kan foreslå å gjøre noe med eksisterende straffereaksjoner. Vi skal heller ikke foreslå å senke den kriminelle lavalderen, og det er jeg glad for ligger som begrensninger i mandatet ekspertgruppen har fått, sa han.
Marit Hollerud fra Uteseksjonen i Oslo påpekte at det viktigste ikke er å tenke nytt og innovativt. Ungdommene trenger forutsigbarhet og vi har behov for å styrke de tiltakene som allerede finnes. Vi trenger tid og tillit.
Beate Kristensen fra Oslo friomsorgskontor understreket at ekspertgruppen må høre både kriminalomsorgen og friomsorgen. Hun etterlyste bedre systemer for informasjonsutveksling mellom instansene som skal samarbeide om ungdommene.
– I dag bruker vi mye tid på utredning av straffereaksjoner, og enorme ressurser brukes til å avklare den ene eller den andre straffereaksjon.
Sannam Henriksen fra Brusetkollen i Bærum fortalte om barn ned i 12 års alder som tas hånd om av dem.
– Vi kan ikke låse alle disse barna inne. De mangler tilhørighet og havner lett i feil miljø. Ofte er det bedre å tilhøre et miljø, enn ikke å tilhøre. De har ofte mistet tillit til at vi kan hjelpe. Det som hjelper er tid til å bygge relasjoner, og trygge voksne som ser og tror på dem. Vi trenger nok ressurser.
Forbundsleder Marianne Solberg var glad for at Storberget tok seg tid til å høre FO.
– Vi registrerer at politiet oftest er de som uttaler seg om hva som skal til. De spiller en helt sentral rolle i dette, men vel så viktig er det å høre sosialarbeidere som jobber med disse ungdommene – slik dere gjør i dag.
– Hva er dette uttrykk for, hva er det som er årsaken til at disse ungdommene begår kriminalitet og hva tenker FOs medlemmer om å snu en uheldig utvikling? Selv om det er et fåtall av FOs medlemmer som jobber direkte med reaksjoner overfor ungdom som begår kriminalitet, angår kriminalpolitikk oss alle. Vi er fornøyde med at mandatet til denne ekspertgruppa er tydelig på at det ikke er forslag om å senke den kriminelle lavalderen, eller å foreslå nye straffereaksjoner, som dere skal utrede. Men at oppgaven deres er å finne ut hvordan innholdet i reaksjonene kan forbedres, sa FOs forbundsleder.
Flere saker
Kvinnekroppen er slagmarken som ikke synes på kartet
Kvinner verden over har rett på et liv i trygghet, fred og sikkerhet. FO støtter FOKUS-kampanjen som ble lansert 25. november.
Streiken over: Gjennomslag for høyere lønn i NHO 453
Fredag kveld ble det enighet da partene i lønnsoppgjøret for NHO-avtalen 453 møttes hos Riksmekleren. […]
Nedlastbar reiseregning FO Viken
Disse reiseregningen kan benyttes for å få refusjon fra både fylkesavdelingen og FO Sentralt.