Fellesorganisasjonen

Min Side

– Statsbudsjettet forebygger ikke ungdomskriminalitet

Regjeringen har lagt frem statsbudsjettet. FO savner prioritering av forebyggende tiltak mot kriminalitet, sosialt arbeid og sikring av kommunale tjenester.
Fremleggelse av statsbudsjettet for 2025

– Samtidig er vi veldig positive til den sosiale innretningen på skattelettelser og avgiftskutt som kommer folk flest til gode, sier FO-leder Marianne Solberg.

FO-lederen understreker at de sosiale problemene i samfunnet øker i tråd med prisstigning og ulike kutt i velferdstilbud. Dette øker behovet for sosialarbeidere og sosialfaglige løsninger, mener hun.

– Når krisene er mange og pengene må prioriteres, er det fristende å ty til lettvinte løsninger. For oss sosialarbeidere er det en selvfølge å møte sosiale problemer med sosialpolitikk og sosialfaglige løsninger, sier Solberg.

FO løfter frem tre saker i budsjettet:

  1. Forebygging av ungdomskriminaliet,
  2. Arbeidsinkludering
  3. Sikring av kommunale tjenester.


Forebygging av ungdomskriminalitet

FO-lederen peker på at regjeringens gjengpakke på 2,8 milliarder kroner i stor grad mangler forebyggende tiltak og går nærmest utelukkende til det hun kaller et justis-spor. 

– Dette sier mye om hva man prioriterer høyest. Om vi for eksempel ser til nabolandet vårt Danmark, og hva de har fått til, ser vi at sosialt arbeid satt i system fungerer. Dette er en helt annen historie enn den vi får inntrykk av gjennom media. Vi etterlyser mer forebygging i dette budsjettet, sier Solberg.

LES MER: Gjengpakka gir langt mer til politi: – Alt er snudd på hodet
SE OGSÅ: 800 mill. til barnevern: – Et signal som gjør at jeg får troa

Mens 2,4 milliarder skal gå til politiet, går 100 millioner til tiltak i skolene.

– Det er en god del penger, men det aller meste går inn i justissporet. Og det som går til skolene skal gå til omreisende beredskapsteam. Det er vi veldig kritiske til, sier Solberg til Fontene.

FO-lederen kommenterer budsjettet direkte (TV2):


Hun savner en bedre forståelse av at tøffe tider og sosiale problemer krever sosialfaglige løsninger.

Arbeidsinkludering

Riksrevisjonen kom nylig med kritikk av manglende tilpassing og helhetlig oppfølging i arbeids rettede tiltak for unge uten jobb. Solberg mener at det må satses mer på sosialfaglig kompetanse for å få flere ut i arbeid.

LES MER: Unge uføre doblet: – Vi trenger et paradigmeskifte, sier FO
SE OGSÅ: Positive til regjeringens signaler om arbeidsinkludering

– Vi har lenge vært tydelige på behovet for nok tid og rom til å bruke faget vårt ordentlig. Nå setter regjeringen inn flere tiltak. Vi forventer at den nye ungdomssatsningen bygger på en helhetlig sosialfaglig oppfølging over tid, understreker FO-lederen. 

Kommuneøkonomi og trygghet

Med økte priser og presset økonomi, står kommunene overfor tøffe prioriteringer mellom viktige tjenester. Flere kommuner advarer om at de ikke klarer å levere selv på de lovfestede tjenestene.

– Det er positivt at regjeringen skal i dialog med kommunene og kartlegge behovet og følge dette opp frem mot revidert budsjett. Likevel er vi bekymret. Fordi vi allerede nå ser store kutt i kommunale tjenester, sier hun.

Et eksempel er Asker kommune, hvor FO-medlemmene Aina og Wenche risikerer å miste jobbene sine. I mars ble de kåret til årets sosialarbeidere og hyllet, blant annet på kommunens egne sider

LES MER: I mars ble de årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben

– Jeg vet ikke om det faktisk finnes en tid hvor det er lurt å kutte i kommunale tjenester, men jeg vet at det i hvert fall ikke er lurt når mobbingen øker, flere står uten arbeid og mange gruer seg til vinteren på grunn av høyere strømregninger. Kommuneøkonomien er anstrengt allerede, sier Solberg.

Frykter kutt i forebyggende tjenester

Renathe Remes Øen er FOs hovedtillitsvalgt i Bergen. Hun advarer også mot de kommunale kuttene.

– Når en skjærer i forebyggende tiltak, så vil problemene poppe opp igjen andre steder. Barnevernet og Nav vil få enda mer å gjøre i andre enden, sier Øen til LO Aktuelt.

Hun får støtte fra sin tillitsvalgtkollega i Trondheim:

– Uten godt forebyggende arbeid risikerer vi å hive folk ut i utenforskap før vi må ut og hjelpe dem inn igjen, sier Ann Kristin Nygård, FOs hovedtillitsvalgte i Trondheim kommune.

SE SAKEN: Kommune-Norge i krise. Tillitsvalgte frykter kutt i tjenester

– Velferdskutt skjærer rett inn i selve fundamentet til likeverdsamfunnet, og det er ofte stillingene til våre medlemmer som står øverst på kuttlista, advarer FO-lederen.

FO fortsetter å følge statsbudsjettet og deltar i høringene på Stortinget.

Hør podcast-episoden om statsbudsjettet her: