Fellesorganisasjonen

Sikrer reallønnsvekst for ansatte i helseforetakene

Natt til 16. mai ble det enighet i forhandlingene mellom Spekter og LO-forbundene om lønnstilleggene for ansatte i helseforetakene.

Spekter-forhandlingene er delt i ulike områder og forhandles i flere omganger. Dette resultatet gjelder A2-forhandlingene i områdene 10 og 13, og omfatter omlag 3 000 FO-medlemmer. Slik fungerer Spekter-oppgjøret.

HOLD DEG OPPDATERT: Alt om hovedoppgjøret 2024
HER ER ALLE DATOENE: FOs tariffkalender for oppgjøret 2024

– Alt i alt kan vi si oss fornøyd med disse forhandlingene, sier FOs forhandlingsleder Lisbeth Berntsen Grandalen.

Hun legger særlig vekt på at de sentrale tilleggene på minstelønnstabellen treffer våre medlemmer godt.

Her er de nye lønnstilleggene:

FOs medlemmer er som regel innplassert i stillingsgruppe 4 eller 5. Gruppe 4 gjelder stillinger med krav til treårig høyskoleutdanning, mens gruppe 5 gjelder stillinger hvor det i tillegg kreves ytterligere spesial- eller høyere universitetsutdanning, normalt mastergrad.

  • Ansatte i gruppe 4 får en ny startlønn på kr. 485 000, og en ny minstelønn på kr. 589 000 med 10 års ansiennitet.
  • Ansatte i gruppe 5 starter på kr. 538 000 uten ansiennitet, og får med 10 års ansiennitet en minstelønn på kr. 675 000.
  • Lørdags- og søndagstilleggene skal være minst kr. 75, uavhengig av antall helger i året. Kvelds- og nattilleggene endres også.

Tilleggene har virkning fra 1. juli.

Nye minstelønnstabell for område 10 og 13 i Spekter:

__CTWYSIWYGTABLE__::89::

Minstelønnstabellen har virkning fra 1. juli 2024.

Se protokollene for mer informasjon:

Protokoll A2: Område 10: Helseforetak med sykehusdrift
Protokoll A2: Område 13Sykehus med driftavtale 

Kontakt din lokale tillitsvalgte eller FO-avdeling, om du er usikker på hva som gjelder deg.

Fortsetter forhandlingene lokalt

Det åpnes for revidering av B-delene. Dette innebærer at det kan forhandles om øvrige lønns- og arbeidsvilkår på den enkelte arbeidsplass. I tillegg til de vilkårene som nå allerede er avtalt. B-delsforhandlingene må være gjennomført innen 7. juni kl. 12.  Også disse lønnstilleggene gis med virkning fra 1. juli.

– Med ei ramme som er i tråd med Frontfaget også i A2-forhandlingene, ligger det an til reallønnsøkning for våre medlemmer. Denne gangen ble det åpnet for B-delsforhandlinger, og her er vi fornøyd med føringen om å prioritere etter- og videreutdanning, sier Grandalen.

I en protokolltilførsel heter det at partene er enige om at studenter innen sykepleie og vernepleie, samt andre høyskole- og universitetsutdanninger, er viktige ressurser for sykehusene. De lokale partene skal i fellesskap ha en gjennomgang av sykehusets  lønns- og arbeidsvilkår for denne studentgruppen.

– Dette er viktig for våre studentmedlemmer, understreker Lisbeth Berntsen Grandsalen. 

Mer informasjon om B-delsforhandlingene kommer.