Fellesorganisasjonen

Min Side

Satsing på bedre kvinnehelse

I går, tirsdag 1.april, overleverte Kvinnearbeidshelseutvalget «NOU 2025:5 Kvinners arbeidshelse. Kunnskap og tiltak» til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Rapporten kommer med tiltak som kan bidra til bedre arbeidshelse, redusert fravær og frafall fra arbeidslivet for kvinner.

Kvinnearbeidshelseutvalget ble oppnevnt av regjeringen 8. mars 2024. Nina Tangnæs Grønvold har ledet utvalget og det var hun som overleverte rapporten til arbeids- og inkluderingsministeren.

Ny arbeidsmiljøstrategi

Utvalget har sett på kvinners arbeidshelse med et særlig fokus på kvinnedominerte bransjer. De anbefaler å utvikle en nasjonal arbeidsmiljøstrategi. Det finnes ikke en slik strategi fra før, og den skal fremme tiltak som legger til rette for en helhetlig satsing på kvinners arbeidshelse.

Arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna, sa på pressekonferansen at et av tiltakene hun vil se nærmere på med en gang er utvikling av en nasjonal arbeidsmiljøstrategi i samarbeid med partene. Hun mener at for å bedre kvinners arbeidshelse må det jobbes med systematisk med godt arbeidsmiljø

Marianne Solberg, forbundsleder i FO, trekker også frem at utvalget foreslår at det utvikles en nasjonal arbeidsmiljøstrategi, hvor kvinnehelse blir et satsningsområde.

– FO som en feministisk organisasjon er opptatt av å styrke kvinners posisjon i arbeidslivet. Vi er glade for at utvalget har vært tydelig på systemperspektivet. FO mener strategien må inneholde konkrete, forpliktende tiltak særlig knyttet til vold, trusler om vold, yrkesskade, arbeidstid, arbeidstidsordninger og emosjonelle belastninger, sier Solberg.

Nye rutiner

I rapporten trekkes det frem at virksomheter bør utarbeide rutiner for mestring og håndtering av emosjonelle og relasjonelle belastninger i arbeid. I tillegg til rutiner for forebygging og håndtering av trakassering, trusler og vold på arbeidsplassen, herunder seksuell trakassering. Det tas også til orde for å gjennomføre arbeidsmiljøundersøkelser og arbeidsmiljøkartlegginger som blant annet inkluderer spørsmål om forhold som særlig berører kvinners arbeidshelse.

– FOs medlemmer ligger på toppen av yrkesgrupper som opplever vold og trusler i arbeidshverdagen og ligger over gjennomsnittet for uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb. Derfor er det svært viktig at disse tiltakene trekkes frem, sier Solberg.

Trepartssamarbeidet trekkes frem

Tiltakene utvalget foreslår støtter i stor grad opp om den norske modellen i arbeidslivet. Utvalget foreslår, godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet, og et arbeidsliv tilpasset kvinners livsfaser. Utvalget understreker betydningen av at arbeidsplassen er godt organisert og har god ledelse. Flere av tiltakene bør være nasjonale og forskning på kvinners arbeidshelse bør styrkes.

Rapporten fra Kvinnearbeidshelseutvalget skal nå sendes på en bred høring, slik at problemstillinger rundt kvinners arbeidshelse blir godt belyst.

– For FO er det viktig at det utvikles konkrete tiltak som kan bidra til å redusere skadevirkningene av vold og trusler i arbeidslivet. Dette er noe FO har hatt fokus på i flere år, og som det er på høy tid at blir tatt tak, sier Solberg.

– Det er veldig bra at vi har en arbeidsminister som forstår at partssamarbeidet er nøkkelen når man skal finne løsningene. Her er FO innstilt på å bidra, både politisk, men også lokalt på den enkelte arbeidsplass, avslutter Solberg.