Fellesorganisasjonen

Min Side

Nye regler for opptak til høyere utdanning  

Regjeringen la fredag 5. april frem to nye stortingsmeldinger –  en om opptak til høyere utdanning og en om profesjonsutdanningene. 

I stortingsmeldingen om opptak til høyere utdanning foreslår regjeringen endringer i opptaksregelverket. FO har gitt innspill til arbeidet med nye retningslinjer og vi var skeptiske til flere av de opprinnelige forslagene. Skepsisen gikk på forslagene om å innskrenke muligheten til å ta opp igjen fag fra videregående fjerne alderspoeng. 

– Vi er glade for at regjeringa ikke velger å følge opp Opptaksutvalgets forslag om å fjerne muligheten for å kunne ta opp igjen i fag fra videregående, sier Marianne Solberg, forbundsleder i FO. 

Fortsatt mulig å ta opp igjen fag

Videregående kan av ulike grunner være krevende for mange og kan føre til at karaktergrunnlaget blir dårlig og ikke samsvarer med det den enkelte ungdoms faktiske evner. Mange fullfører ikke videregående. Mange forteller at de underpresterer fordi de er leie etter 13 års skolegang, mangler motivasjon og er usikre på hva de ønsker av videreutdanning.  

– Det vet vi kan snu etter et år i militæret, på en folkehøyskole eller noen år i arbeidslivet. Det er derfor bra at det fortsatt blir mulig å kunne ta opp igjen fag, fortsetter hun. 

Vil ikke fjerne alderspoeng

Solberg er skeptisk over at regjeringen forslår å fjerne alderspoeng og deler ikke bekymringen over at ungdom ikke starter på høyere utdanning rett etter videregående.  
 
– Profesjonsutdanningene vi representerer utdanner kandidater til kompliserte arbeidsfelt, for eksempel barnevernet hvor det å begynne å jobbe som nyutdannet 21 åring er veldig krevende. Mange av de yngste studentene har ikke vært ute i relevant praksis før de begynner på utdanningen, og risiko for både frafall underveis i studiet eller at de slutter i yrket etter kort tid, er stor, sier Solberg.  

Forbundslederen i FO peker på at arbeidserfaring før studiet bidrar til at kandidatene som starter på disse utdanningene er mer forberedt på hva som møter dem både i studiet, og etter hvert i arbeidslivet. Hun sier det gjelder for både utdanningene FO representerer og også for flere andre profesjonsutdanninger. 

– Nå vil vi lese forslagene grundig og følge opp det videre arbeidet med meldingen, sier Solberg.  

Om profesjonsutdanningene  

I den andre stortingsmeldingen, om profesjonsutdanningene, vil regjeringen gjøre utdanningene mer fleksible og praksisnære. De skriver at de ønsker å gi mer faglig frihet til utdanningene og at utdanningene skal bli mer erfaringsbasert.  Det pekes blant annet på at mange studenter ikke er forberedt på den virkeligheten de skal ut i som ferdig profesjonsutøvere.  

Det er fortsatt god søkning til utdanningene FO representerer, det er bra.  Samtidig er vi bekymret for om det utdannes nok. Det gjelder særlig for vernepleiere – noe FO har dokumentert og som også profesjonsmeldingen slår fast. Vi har derfor gjennom flere år har krevd at det etableres flere studieplasser.  

–  Vi vil nå bruke tid på å lese meldingen grundig å vurdere hvordan de ulike forslagene vil slå ut for utdanningene vi representerer, avslutter Solberg.