Ny barnelov må være barnas lov
Ny barnelov ble lagt frem av regjeringen i statsråd den 10.04.25. Forslaget skal behandles av Stortinget i løpet av våren. Første skritt i behandlingen av loven vil være høring i familie- og kulturkomiteen.
Lovforslaget bygger på «NOU 2020:14 Ny barnelov» som var på høring i 2020. Sommeren 2024 var deler av ny barnelov på høring. Den høringen handlet først og fremst om lovendringer for å legge til rette for et likestilte foreldreskap.
– For våre medlemmer i familievernet er barneloven et av deres viktigste verktøy i arbeidet med meklinger. Vi skulle ønsket at vi hadde fått et helhetlig forslag til en ny barnelov på høring før Stortinget nå skal vedta ny barnelov. Vi skal sette oss godt inn i forslaget til ny barnelov, og vi vil invitere våre medlemmer i familievernet til et digitalt innspillsmøte, uttaler forbundsleder Marianne Solberg.
Eget kapittel om barns rettigheter
I ny barnelov foreslås det et nytt første kapittel som handler om grunnleggende rettigheter for barn og unge. Blant annet slås det fast at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i alle avgjørelser og handlinger etter loven.
– Dette er i tråd med det FO spilte inn da NOUen om ny barnelov var på høring. Vi er opptatt av at barneloven skal være barnas lov og mener dette er en svært viktig endring, sier Solberg.
Hun trekker også frem at FOs medlemmer i familievernet gjennom hele arbeidet med barneloven har gitt tilbakemeldinger om at når foreldre klarer å ha fokus på hva som er barnas ønsker og behov, så er dette konfliktdempende og gir bedre samarbeid. – Det håper vi dette kapittelet vil bidra til, sier hun.
Ny hovedregel om felles foreldremyndighet
Det foreslås en ny hovedregel om at foreldre som har bodd sammen med barnet beholder den myndigheten de har hatt under samlivet til å ta de viktigste beslutningene om barnets dagligliv, også om flytting med barnet innenlands.
– For de aller fleste barn vil dette være en god regel, og FO støtter det likestilte foreldreskapet. Likevel kan jeg ikke få understreket nok at en av barnelovens viktigste funksjoner er at den skal regulere et område med mye følelser, og hvor konflikter mellom foreldrene kan føre til at foreldrene mister fokus på barns ønsker og behov. Så dette må vi gå nærmere inn i og se på hvordan dette henger sammen med de andre foreslåtte endringene, sier Solberg.
Viderefører kravet om en times mekling
Kravet om én times obligatorisk mekling videreføres i forslaget. Meklingsordningen foreslås også delt i tre ulike kategorier: familiesamtale (ved samlivsbrudd), foreldretvistmekling og flyttemekling.
– FO er skuffet over at man ikke foreslår en utvidet mulighet til å pålegge foreldrene ekstra meklingstimer. Muligheten til å pålegge flere meklingstimer er et bedre utgangspunkt for å få til reell og god mekling. For mange barn vil det være en stor belastning når foreldrene avslutter meklingen etter en time, og tar konflikten videre i rettssystemet. Det hadde vært klokt om ny barnelov hadde lagt til rette for å løse konflikter på lavest mulig nivå sier, Solberg.
– Til slutt vil jeg understreke at vi nå skal gå gjennom ny barnelov for å forsikre oss om at den setter barnets beste i familien først. Vi mener barneloven må sikre at det er barnets beste som har forrang i de konkrete, individuelle vurderingene når foreldrene er til mekling hos familievernet. Foreldres plikt til å sette barnets beste først må være tydelig i loven. Den nye loven må være barnas lov, avslutter Solberg.
Flere saker

Dropper varslet sammenslåing av Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, Ukom, og Helsetilsynet
Der kommer det frem at regjeringen dropper den varslede sammenslåingen av Statens undersøkelseskommisjon for helse- […]

FOrskerportrett: Bruer og barrierer. Om støtte i overgangen til voksenlivet for unge i barnevernet som har erfaring med funksjonshemming
Ingri-Hanne Brænne Bennwik forsker på støtte i overgangen til voksenlivet for unge i barnevernet som […]

Del 2 av forebyggings- og behandlingsreformen lagt fram
– Vi registrerer at straffesporet får stor plass, samtidig er vi fornøyd med at noen […]