Kvinnekroppen er slagmarken som ikke synes på kartet
Det pågår over 110 væpnede konflikter i verden, og forekomsten av seksuell vold øker dramatisk. Tall fra FN viser at antallet rapporterte saker om kvinner og jenter utsatt for seksuell vold i krig og konflikt steg med 50 prosent fra 2022 til 2023. Seksuell vold er et av de groveste bruddene på menneskerettighetene og internasjonal humanitær rett. Kvinnekroppen er slagmarken som ikke synes på kartet.
Flertallet av menneskehandelsutsatte globalt er kvinner og jenter. 90 prosent av disse er utsatt for seksuell utnyttelse. Menneskehandel av kvinner og jenter øker i krig og konflikt, og konfliktrelatert seksuell vold er en av risikofaktorene. Til tross for dette har Norges handlingsplan Kvinner, fred og sikkerhet (2023-2030) ingen tiltak mot menneskehandel.
Vi vet at kvinners deltakelse i fredsprosesser bidrar til fredeligere og mer bærekraftige samfunn. Kvinneorganisasjoner spiller en avgjørende rolle i implementeringen av kvinner, fred og sikkerhetsagendaen. Likevel går bare 0,3 prosent av bilateral bistand til likestillingsformål i konfliktkontekster til kvinneorganisasjonene, ifølge FNs generalsekretær.
Norge har som målsetting å være en ledende aktør i arbeidet med kvinner, fred og sikkerhet. Samtidig rapporterer over halvparten av kvinnelige soldater i det norske forsvaret om seksuell trakassering og overgrep. Voldtekts- og overgrepskulturen i Forsvaret må sees i sammenheng med hendelser der norske offiserer på utenlandsoppdrag bryter med FNs regler mot seksuell utnyttelse og overgrep.
Neste år markerer 25-årsjubileet for FNs sikkerhetsresolusjon 1325. I en urolig verden med økende konfliktnivå er det behov for å skalere opp innsatsen globalt og nasjonalt for å sikre at kvinner og jenters rettigheter og behov blir ivaretatt. Norge må gå foran som et godt eksempel og vise at vi forplikter oss til å bekjempe seksuell vold i krig og konflikt i tråd med regjeringens handlingsplan Kvinner, fred og sikkerhet (2023-2030). Kvinnekroppen skal ikke være en slagmark i krig.
Norske sivilsamfunnsorganisasjoner oppfordrer regjeringen til å:
- Inkludere menneskehandel av kvinner og jenter i arbeidet med kvinner, fred og sikkerhet og seksuell vold i krig og konflikt (CRSV) i internasjonale fora og i utenrikstjenesten.
- Øke finansiering til lokale kvinneorganisasjoner som jobber med kvinner, fred og sikkerhet og CRSV.
- Ivareta kvinner utsatt for CRSV som kommer til Norge med god nok støtte og oppfølging.
- Sikre at norske soldater, befal og offiserer skal:
- Ha nulltoleranse for seksuelle overgrep og utnyttelse i tjeneste (SEA), og alle brudd må få tydelige konsekvenser.
- Ha god nok kunnskap til å kunne gjennomføre nødvendige tiltak for å forebygge, observere, stoppe og rapportere CRSV der det er mulig.
16-dagerskampanjen 2024
25. november – 10. desember har FOKUS sin årlige kampanje mot vold mot kvinner.
Tema for årets kampanje er seksuell vald i krig og konflikt, fordi kvinnekroppen er slagmarken som ikke synes på kartet.
Arbeidsgruppa for kampanjen har bestått av representanter fra FOKUS, Fagforbundet, LO, Sex og Politikk, IKFF, Norsk Sykepleierforbund, Krisesentersekretariatet og Høyres Kvinneforum.
FO støtter kampanjen
Vold mot kvinner er graverende og det er urettferdige av flere grunner. Ikke bare rammer det kvinnene selv, men også barna deres. Menn er overlegne kvinner fysisk. I svært mange land er det gjennom lange tradisjoner menn som kontrollerer og bestemmer over familien og kvinnen.
Kvinner verden over har rett på et liv i trygghet, fred og sikkerhet. FO støtter FOKUS-kampanjen som ble lansert 25. november.
FOKUS
FO er medlem i paraplyorganisasjonen FOKUS.
FOKUS er et kompetanse- og ressurssenter som søker å styrke det internasjonale engasjementet og innsatsen for kvinners menneskerettigheter og samfunnsdeltakelse. Paraplyorganisasjonen ble stiftet i 1995, og består i dag av 48 medlemsorganisasjoner i Norge, inkludert FO.
FOKUS jobber med:
- Vold mot kvinner og jenter
- Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
- Kvinner, økonomi og næringsliv
- Kvinner, fred og sikkerhet
- Likestilling i utviklingspolitikken
Flere saker
FO-ledelsen ønsker deg en god jul
FO anerkjenner stormene dere står i, og vi ser den viktige jobben hver og en […]
FOrskerportrett: Barnevern og hjelpetiltak
FOrsker: Inger Oterholm har forsket om ulike tema innenfor barnevernsfeltet. Det skal hun prate mer […]