Fellesorganisasjonen

Min Side

Del 2 av forebyggings- og behandlingsreformen lagt fram

I går la regjeringen frem sin nye rusreform. – Forslaget er som forventa og ikke så veldig overaskende, sier Marianne Solberg, forbundsleder i FO.  

– Vi registrerer at straffesporet får stor plass, samtidig er vi fornøyd med at noen av de mer inngripende forslagens til Sps justisminister er dempa noe, sier Solberg.

Fortsatt straffbart

Formålet med forslagene til regjeringen er å sikre at personer som har omfattende og alvorlige rusmiddelproblemer, normalt skal møtes med hjelp og behandling i stedet for straffereaksjoner.

– Regjeringen slår fast at narkotika fortsatt være forbudt. Bruk, erverv og oppbevaring av narkotika til eget bruk skal samles i Legemiddelloven, sier Solberg.

Justisministeren var i sin presentasjon opptatt av å rette en særlig innsats mot de unge samtidig som det skal sikres god hjelp til de med alvorlig ruslidelse. Målet er at det skal bli lettere å komme ut av at en rusavhengighet samtidig som det skal bli vanskeligere å begynne.

– Nå legger vi fram et lovforslag som skal balansere forbudet og det strafferettslige opp mot de helse- og sosialfaglige perspektivene i narkotikapolitikken, sa Aas Hansen på gårsdagens pressekonferanse.

“Egnede virkemidler”

Et av forslagene er å gi politiet «egnede virkemidler» for å avdekke rusmiddelbruk. Det innebærer økt mulighet for ransakelser, kontroll, prøver og straffeforfølgelser.

– Dette mener jeg er et staffespor som jeg mener ikke bidrar til å komme i posisjon til ungdom som bruker illegale rusmidler og som står i fare for å utvikle en rusavhengighet sier Solberg.

Solberg sier videre at barn og unge som befinner seg i ulike sårbare posisjoner må møtes med tillit og trygget, ikke med ransaking, mistenksomhet eller krav om spyttprøve.

FO registrerer at justisministeren er opptatt av å gi politiet flere verktøy og virkemidler til politiet. – Vi er opptatt av at skal vi realisere intensjonen i forebyggings- og behandlingsreformen så trenger vi en større satsning på forebygging som foregår i kommunene, sier Solberg og sier vi trenger flere virkemidler og rammer for våre sosialarbeidere som møter ungdom på deres ulike livsarenaer.

Er bekymret

Hun er bekymret for at samtidig som at politiet gis flere verktøy så tømmes verktøykassa til kommunene og mange av de gode forebyggende tiltakene som vi vet virker- legges ned.

– Det er veldig bekymringsfullt. Forebygging og rusproblematikk tilhører verken helse -eller justisdepartementet alene. Skal vi lykkes her er det viktig med samarbeid og samhandling på tvers av flere departement og etater, avslutter hun.

Dette er noen av forslagene i del to av regjeringens rusreform:

  • En ny, samlet straffebestemmelse i legemiddelloven om bruk, erverv og oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk.
  • Det angis veiledende mengdegrenser for hva som kan anses å være mindre mengder narkotika til eget bruk. Mengdegrensene er foreslått å være noe lavere enn i dag.
  • Lovfesting av en reaksjonsordning for personer over 18 år med et «omfattende og alvorlig rusmiddelproblem», som innebærer at denne gruppa normalt skal møtes med ubetinget påtaleunnlatelse eller straffeutmålingsfrafall ved befatning med mindre mengder narkotika til eget bruk.
  • Vurderingen av hvorvidt lovbryteren har et «omfattende og alvorlig rusmiddelproblem», er en rettslig vurdering hvor flere momenter vil ha betydning. Sentrale momenter vil være omfanget av bruken, hvilket rusmiddel problemene gjelder, inntaksmåte for rusmiddelet og lovbryterens funksjonsevne og generelle livssituasjon.