De siste sosialministrene – En samtale om sosialpolitikk
Sosialpolitikk har alltid vært viktig for Norge.
– Sosialpolitikk må integreres i all samfunnsaktivitet, sa tidligere statsminister Trygve Bratteli i sin tale om En ny sosialpolitikk allerede i 1970.
Den gang var sosialpolitikk en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet vårt. De siste 20 årene har det derimot blitt oppstykket, individualisert og fordelt på ulike departement. FO mener at det er på tide å gjenreise den norske sosialpolitikken.
Les FOs ti løft for en ny sosialpolitikk
– Sosiale problemer krever sosialfaglige løsninger. Når vi ser at forskjellene øker og flere lever i fattigdom, øker det også behovet for en ny, fremtidsrettet sosialpolitikk, sier FO-leder Marianne Solberg.
En samtale om sosialpolitikk
Sosialdepartementet ble lagt ned som eget departement i 2004. Siden da har sosiale utfordringer vokst fram i rekordfart. Derfor mener FO at det igjen er på tide med en egen sosialminister og inviterte tre av de siste sosialministrene til en samtale om norsk sosialpolitikk.
De siste sosialministrene:
- Tove Strand: Sosialminister for Ap (1986-1989) i Brundtland-regjeringen
- Magnhild Kleppa: Sosialminister for Sp (1997-2000) i Bondevik I-regjeringen
- Ingjerd Schou: Sosialminister for Høyre (2001-2004) i Bondevik II-regjeringen
Gjennom fire filmer blir vi kjent med dem som styrte landet og utviklingen de siste årene. Var alt virkelig bedre før, og hva kan vi lære av dem når vi staker ut en ny politikk for kommende generasjoner?
Del 1: Alt var bedre før
Tove Strand, Magnhild Kleppa og Ingjerd Schou var alle sosialministre for tre ulike partier. Ble sosialpolitikken ble prioritert da de regjerte? Alt var bedre før, men hvem gjorde egentlig mest for dem med minst?
FOs Kompass for en ny sosialpolitikk viser vei når politikerne skal utforme politikk for en ny generasjon. Skal vi igjen få en helhetlig sosialpolitikk, er kanskje det viktigste kravet at vi igjen ser helhetlig på sosiale problemer.
Del 2: Aldri gi opp
Strand, Schou og Kleppa har alle et brennende engasjement for å utjevne sosiale forskjeller. Hvordan klarte de å løfte sine hjertesaker høyere på den politiske dagsorden, og hva kan kommende politikere lære av dem?
Engasjement må omgjøres til konkret politikk. De siste tiårene har det gradvis oppstått store hull i velferdsstatens sikkerhetsnett. I kompasset foreslår FO hvordan vi kan tette disse hullene.
Del 3: Med hjerte for velferdsstaten
Norge står ovenfor store utfordringer i 2024. Antallet fattige øker. Sosiale problemer vokser. Utenforskapet biter seg fast. Ville sosialministrene tatt en ny periode rundt kongens bord, og har de kanskje allerede løsningene klare?
Strand, Schou og Kleppa vet alle hvor de ville startet, om de igjen fikk sjansen på nytt. Når vi skal bygge fremtidens velferdsstat, må sosialpolitikken igjen bli en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet.
Del 4: Veien videre / Til sosialarbeidere
Burde sosialpolitikken vært samlet hos én statsråd eller kan vi løse sosiale problemer på en helt annen måte i dag? Strand, Kleppa og Schou kommer med en tydelig oppfordring til sosialarbeiderne i FO.
Sosiale problemer krever sosialfaglige løsninger. Derfor er den viktigste investeringen i velferdsstaten, å investere i dem som jobber i førstelinja. Hver dag går tusner av sosialarbeidere på jobb for å stå opp for tryggheten til dem som trenger det aller mest.
Del 5: De neste sosialministrene?
Ungdomspartienes hjertesaker speiler sosialministrene fra deres eget parti. Så hva tenker Astrid fra AUF, Andrine fra Senterungdommen og Ola fra Unge Høyre om fremtidens sosialpolitikk?
Forebyggingsløft, barnevernsreform og tiltak mot fattigdom står øverst på ungdomspolitikernes liste. Prioriteringene er klare. Så hva skal til for å styrke velferdsstaten for en ny generasjon?
Kompass for en ny sosialpolitikk
FOs 10 løft for å bygge velferdsstaten sterkere
Sosialpolitikk handler om å bygge folk og samfunn. Aktiv omfordelingspolitikk og utjevning av sosial ulikhet har vært et mål i den kollektive byggingen av velferdsstaten.
Gjennom hele vår historie som profesjoner og forbund, har sosialarbeidere sagt ifra om sosiale problemer og bidratt til å gjøre samfunnet mer solidarisk og rettferdig. Nå gjør vi det for en ny tid.
Her er vårt kompass for en ny sosialpolitikk:
Bli med i fellesskapet!
FO er Norges største fagforening for sosialarbeidere. Har du utdanning som barnevernspedagog, sosionom, vernepleier eller velferdsviter hører du hjemme i FO.
Har du spørsmål om lønn eller arbeidsvilkårene dine? Vil du vite mer om hva FO gjør på arbeidsplassen din? Ta kontakt med FO-avdelingen i fylket ditt.
Vår jobb er å stå opp for deg som står opp for andre.
Flere saker
Kvinnekroppen er slagmarken som ikke synes på kartet
Kvinner verden over har rett på et liv i trygghet, fred og sikkerhet. FO støtter FOKUS-kampanjen som ble lansert 25. november.
Streiken over: Gjennomslag for høyere lønn i NHO 453
Fredag kveld ble det enighet da partene i lønnsoppgjøret for NHO-avtalen 453 møttes hos Riksmekleren. […]
Nedlastbar reiseregning FO Viken
Disse reiseregningen kan benyttes for å få refusjon fra både fylkesavdelingen og FO Sentralt.