Alvorlig habiliteringssvikt i barne- og avlastingsboliger
Helsetilsynet gjennomførte tilsyn ved 67 barne- og avlastningsboliger i Norge. De avdekket lovbrudd i 51 av dem, altså 76 prosent. Rapporten, Det viktigste er at barna er trygge og har det bra, avdekker noe FO har påpekt ved flere anledninger, nemlig at det er for lav kompetanse i kommunale helse- og omsorgstjenester.
– Dette er å svikte barn med nedsatt funksjonsevne og deres familier, og akkurat disse har et stort behov for oppfølging av god kvalitet i barne- og avlastningsboliger, sier FO-leder Marianne Solberg.
Rapporten viser at det generelt var liten oppmerksomhet på habilitering for barna. På denne bakgrunn konkluderer Helsetilsynet med at det er behov for økt kunnskap om hva som skal til for å få til gode habiliteringsprosesser.
Helsetilsynet har undersøkt fire faktorer
- Om personellet i barne- og avlastningsbligene hadde tilstrekkelig informasjon om barnets situasjon og behov
- Om en bruker informasjonen til å identifisere behov for habilitering, og til å utforme mål og tiltak for barnet
- Om det er gjennomført tiltak for habilitering
- Om mål og tiltak for habiliteringen blir evaluert og korrigert.
Hovedveksen av boligene hadde ikke faglig forsvarlige habiliteringsprosesser. Dermed risikerer barna ikke å få den hjelpen de har behov for.
– Dette kan igjen føre til dårligere mestringsevne, og – i verste fall – en reduksjon og dårligere mulighet for sosial deltakelse. Faktisk er det også påvist at manglende mål og tiltak i flere tilfeller har ført til funksjonsfall for barna, for eksempel språkutvikling som reverseres, sier Solberg.
FO peker på vernepleiermangel
Marit Selfors Isaksen leder profesjonsrådet for vernepleiere og sitter i FOs forbundsledelse. Hun mener at dette er alvorlige funn.
– Konsekvensene for barna og deres familier kan bli store. Gode habiliteringsprosesser forutsetter medvirkning og individuell tilnærming til barnet og dets behov, ressurser og mål, sier Isaksen.
Både Solberg og Isaksen framholder at FO er opptatt av at brukerne må bli møtt med ansatte med tverrfaglige helse- og sosialfaglig kompetanse. I 2020 avdekket FO enorm vernepleiermangel i kommunene.
– Det er alvorlig. Disse tjenestene trenger spesifikk kompetanse, og det betyr en grunnbemanning som består av nok vernepleiere, sier Isaksen.
Flere saker
FO-ledelsen ønsker deg en god jul
FO anerkjenner stormene dere står i, og vi ser den viktige jobben hver og en […]
FOrskerportrett: Barnevern og hjelpetiltak
FOrsker: Inger Oterholm har forsket om ulike tema innenfor barnevernsfeltet. Det skal hun prate mer […]