Fellesorganisasjonen

Min Side

1 av 5 FO-medlemmer har blitt utsatt for vold det siste året

Hvis arbeidsgiverne tar vold og trusler mer på alvor, kan man få ned sykefraværet, mener forsker Solveig Osborg Ose.
FOs forbundsleder Marianne Solberg

Hun og kollegene i Sintef har spurt 5.853 FO-medlemmer om deres arbeidshverdag. I dag presenterte hun rapporten for landsstyret i FO.
– Det er gjort mange kartlegginger av arbeidsmiljøet opp gjennom årene, men resultatene er alltid de samme. Det er få tegn til bedring, sier hun.

Her er noen av funnene:

  • 39 prosent har opplevd trusler om vold det siste året.
  • 19 prosent har vært utsatt for fysisk vold det siste året.
  • 35 prosent svarer at siste sykefravær skyldtes arbeidssituasjonen.
  • Vernepleiere er den gruppa blant FOs medlemmer som har høyest risiko for å bli utsatt for trusler og vold.

Ose vil bort fra tankegangen om at vold og trusler er noe den enkelte ansatte må tåle. Hun mener det må en endring til på systemnivå.

– Det er ikke bærekraftig. Hvis du hele tiden jobber for å gjøre individet sterkere, kommer du ikke så langt. Begeret vil til slutt renne over. Da ender det med at folk ikke orker mer og blir sykmeldt, sier Ose.

Sykefravær og omsorgstretthet

Forebygging av vold og trusler kan få ned sykefraværet mye. Ose sier arbeidsgiverne må ta ansvar. – Den øverste ledelsen i mange kommuner tenker at dette ikke er spesielt belastende jobber, og da blir det vanskelig å forebygge, sier hun.

Rapporten tar også for seg omsorgstretthet. NAV-ansatte, ansatte i barnevern, kommunale bo- og omsorgssenter og kommunale dagsenter har høyt nivå på symptomer på omsorgstretthet. Ansatte i kommunale avlastningstjenester har mest søvnproblemer, mens ansatte i barnehager oppgir å ha minst søvnproblemer.

Bedre tilrettelegging og forebygging

Solveig Osborg Ose tror ikke det er mulig å bli kvitt vold og trusler blant de som jobber med sårbare mennesker.

– Men man må forebygge mest mulig. Og vi trenger gode støttesystemer når det først skjer, sier Ose.

Rapporten anbefaler også at det bør vurderes om arbeidstidsordningene til sosialarbeidere kan gjøres mindre rigide enn de er i dag, fordi mange kan mangle nødvendig fleksibilitet i hverdagen.

Osborg sier det er potensial for å få sosialarbeidere til å stå lengre i arbeid.

– Men det handler om bedre tilrettelegging når det er behov for det, sier hun.

Tøft for de under 30 år

Rapporten slår også fast at sosialarbeidere under 30 år opplever de høyeste kravene i jobben, kombinert med blant annet lavest innflytelse og dårligere muligheter for utvikling. Men samtidig opplever de mest støtte fra kollegaer.

– Profesjonene innen sosialfaglig arbeid har sannsynligvis en bratt læringskurve i første del av arbeidslivet, der de får erfaringer gjennom arbeidet, med store inntrykk og mange opplevelser, sier Ose.

Rapporten anbefaler at det i større grad opprettes kollegastøtteordninger der eldre kollegaer støtter yngre kollegaer på en systematisk måte. Kollegastøtteordninger må inkludere kompensasjon til de som får ulike roller i slike ordninger, slår rapporten fast.

Hun forteller at det finnes få støttesystemer for de som opplever vold og trusler på jobb.

– Stort sett er det så travelt på alle arbeidsplasser at de ikke klarer å prioritere det, sier Ose og peker videre på mye kan forebygges, men da må erkjenne at det er et problem.

Vil lære av industrien

Marianne Solberg, leder i FO, sier tallene ikke overrasker henne.

– Jeg kjenner igjen tallene fra tidligere kartlegginger og undersøkelser. FOs medlemmer er blant gruppene som er mest utsatt for vold og trusler om vold, sier hun.

Hun sier videre at hun ikke opplever at problemet blir tatt tak i.

– For noen år siden fikk vi kjempet gjennom en forskrift om forebygging mot vold og trusler, men vi ser at den i liten grad blir fulgt opp, sier Solberg.

Hun opplever at vold og trusler ikke blir tatt på alvor i de kvinnedominerte yrkene. Hun mener at noe av løsningen ligger i at man må lære av den mer mannsdominerte industrien.

– De ville ikke godtatt disse tallene gang på gang. De ville jobbet systematisk med det i HMS-arbeidet, sier Solberg.

Hun er enig med forskeren i Sintef i at toppledelsen i kommuner ikke erkjenner problemene. Det krever en holdningsendring blant mange arbeidsgivere. I dag er det litt sånn at du må tåle å stå i det, mener hun.

Solberg forventer at kommuner og andre arbeidsgivere tar dette på alvor.

– Det må jobbes systematisk med dette. De er for tiden ekstremt opptatt av sykefraværstall. Da bør man kanskje se at det har en sammenheng med at det er en belastende arbeidssituasjon for mange, avslutter Solberg.

Rapporten i sin helhet

Tusen takk til alle medlemmer i FO som har deltatt i undersøkelsen som legger grunnlaget for
å kunne følge utviklingen i arbeidslivet for de sosialfaglige profesjonene i årene fremover.