1 av 5 FO-medlemmer har blitt utsatt for vold det siste året
Sintef har undersøkt arbeidshverdagen til nærmere 6 000 FO-medlemmer. Onsdag ble rapporten presentert for FOs landsstyre.
– Det er gjort mange kartlegginger av arbeidsmiljøet opp gjennom årene, men resultatene er alltid de samme. Det er få tegn til bedring, sier forsker Solveig Osborg Ose til Fontene.
FO-leder Marianne Solberg er ikke overrasket over funnene.
– Vi vet at sosialarbeidere er blant dem som er mest utsatt for vold og trusler i samfunnet, sier hun.
Her er noen av funnene:
- 39 prosent har opplevd trusler om vold det siste året.
- 19 prosent har vært utsatt for fysisk vold det siste året.
- 35 prosent svarer at siste sykefravær skyldtes arbeidssituasjonen.
Rapporten viser også at ansatte i Nav, barnevern, kommunale bo- og omsorgssenter og kommunale dagsenter scorer høyt på symptomer for omsorgstretthet. Mens ansatte i kommunale avlastningstjenester har mest søvnproblemer.
Anses som en del av jobben
Ose sier at mange anser vold og trusler som en del av jobben som sosialarbeider og noe den enkelte må tåle. Denne tanken vil hun bort fra.
– Men man må forebygge mest mulig. Og vi trenger gode støttesystemer når det først skjer, sier Ose.
Likevel tror ikke forskeren at det er mulig å bli kvitt vold og trusler bland dem som jobber med sårbare grupper.
LES I FONTENE: 1 av 5 FO-medlemmer har blitt utsatt for vold det siste året
FO-lederen opplever ikke at problemet blir tatt tak i. Hun mener at risikoen for vold og trusler i kvinnedominerte yrker ikke blir tatt på alvor.
– For noen år siden fikk vi kjempet gjennom en forskrift om forebygging mot vold og trusler, men vi ser at den i liten grad blir fulgt opp, sier Solberg til Fontene.
Hun mener at det er på tide å lære av den mer mannsdominerte industrien.
– De ville ikke godtatt disse tallene gang på gang. De ville jobbet systematisk med det i HMS-arbeidet, sier Solberg.
Krever systematisk arbeid
Solberg forventer at kommuner og andre arbeidsgivere tar rapporten på alvor og jobber systematisk med å forebygge vold og trusler på arbeidsplassen.
– Politikerne er for tiden ekstremt opptatt av sykefravær. Da bør de kanskje se at det har en sammenheng med at mange har en belastende arbeidssituasjon der ute, sier hun.
Sintef anbefaler at det i større grad opprettes kollegastøtteordninger der eldre kollegaer støtter yngre kollegaer på en systematisk måte. Slike ordninger må inkludere kompensasjon til de som får ulike roller, slår rapporten fast.
Tøft for yngre arbeidstakere
Sintef slår også fast at sosialarbeidere under 30 år opplever de høyeste kravene i jobben, kombinert med lavest innflytelse på arbeidsplassen og dårligere muligheter for utvikling.
– Profesjonene innen sosialfaglig arbeid har sannsynligvis en bratt læringskurve i første del av arbeidslivet, der de får erfaringer gjennom arbeidet, med store inntrykk og mange opplevelser, sier Ose.
Les rapporten i sin helhet
FO vil takke alle medlemmer som har deltatt i undersøkelsen. Svarene legger grunnlaget for å kunne følge utviklingen i arbeidslivet for de sosialfaglige profesjonene i årene fremover.
Flere saker
FO-ledelsen ønsker deg en god jul
FO anerkjenner stormene dere står i, og vi ser den viktige jobben hver og en […]
FOrskerportrett: Barnevern og hjelpetiltak
FOrsker: Inger Oterholm har forsket om ulike tema innenfor barnevernsfeltet. Det skal hun prate mer […]