Slik får du godkjenning som klinisk spesialist
Les om hvordan du søker om opprettholdelse av godkjenningen helt nederst.
Det er to ulike løp for å bli godkjent som klinisk spesialist, en integrert godkjenning og en modulbasert godkjenning:
Integrert
Den integrerte godkjenningen er for de som har gjennomført RBUPs spesialistutdanning inkludert fordypningsoppgave i tillegg til en relevant master. Dette er kriteriene:
- Være godkjent klinisk barnevernspedagog/sosionom eller vernepleier med fordypning i barn og unges psykiske helse på bakgrunn av RBUPs spesialistutdanning.
- Kandidaten må ha relevant mastergrad/hovedfag før klinisk spesialistgodkjenning gis. Dersom det er mer enn fem år mellom spesialistutdanningen og mastergrad kreves det at man kan dokumentere minimum 72 timers vedlikeholdsaktiviteter.
- Godkjenning som spesialist gis etter individuell søknad til FO.
- For å fornye spesialistgodkjenning, kreves det at man kan dokumentere minimum 72 timers vedlikeholdsaktiviteter i løpet av en femårs periode.
- Dispensasjon: Godkjenningsutvalgene kan dispensere fra kriteriene i særskilte tilfeller.
Modulbasert
Den modulbaserte godkjenningen er for de som har tatt en ordinær 60 studiepoengs videreutdanning i tillegg til en relevant master. Disse må i tillegg ha en 30 studiepoengs videreutdanning/80 t kurs og veiledning for å nå kravet. Dette er kriteriene:
- Være godkjent klinisk barnevernspedagog/sosionom eller vernepleier av FO.
- Kandidaten må ha relevant mastergrad/hovedfag før klinisk spesialistgodkjenning gis. Dersom det er mer enn fem år mellom modulene kreves det at man kan dokumentere minimum 72 timers vedlikeholdsaktiviteter.
- 30 studiepoengs videreutdanning eller 80 timer faglige kurs på fagfeltet spesialiseringen/arbeidsområdet gjelder
40 timers veiledning gitt av kliniker med samme profesjon som kandidaten, og med samme spesialitet/fordypningsområde (om mulig spesialist). Veiledningen må foregå parallelt med, eller umiddelbart etter, gjennomført videreutdanning/kurs
Pensum på ca. 2400 sider i kandidatenes kunnskapsfelt og profesjon. Pensumliste skal sendes inn sammen med søknaden om spesialistgodkjenning.
- For å fornye spesialistgodkjenning, kreves det at man kan dokumentere minimum 72 timers vedlikeholdsaktiviteter i løpet av en femårs periode.
- Godkjenningsutvalgene kan dispensere fra kriteriene i særskilte tilfeller.
Her kan du laste ned kriterier og søknadsskjema.
Krav om vedlikeholdsaktiviteter
For å opprettholde godkjenningen er det krav om å ha gjennomført 72 timer vedlikeholdsaktiviteter i løpet av 5 år etter at du har fått godkjenning som klinisk spesialist. Vedlikeholdsaktiviteten må være relevant for spesialiteten. Det kan være videreutdanning, etterutdanning/kurs, arbeids/behandlingsmetoder med forskjellig lengde. Det kan også handle om veiledning, for eksempel dersom du har fordypet deg i en metode og trenger veiledning for å anvende metoden i praksis.
Her kan du laste ned skjema for å søke om opprettholdelse av godkjenningen.
Flere saker
Yrkesetikk – en sentral del av jobben
Yrkesetikken er en viktig del av profesjonsutøvelsen.
Fire grunner til at yrkesetikk er viktig for barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere
Etisk refleksjon er viktig for faglige utvikling, spesielt for barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere Her kan du lese om fire grunner til det.
Hvordan reflektere over praksis?
Som barnevernspedagog, sosionom, vernepleier eller velferdsviter, kan du støte på etiske dilemma i profejonsutøvelsen din. Vi har laget en sjekkliste som hjelpe deg med vurderingene.