Fellesorganisasjonen

Min Side

FOrskerportrett: Psykisk helse hos ansatte i barnevernet

FOrskerportrett: Alicja Olkowska og Amy Østertun Geirdal.har forsket på hvordan det å jobbe i barnevernet påvirker den psykiske helsen. Det skal de prate mer om på Forskerfrokosten 4. februar

Alicja Olkowska og Amy Østertun Geirdal har forsket på hvordan det å jobbe i barnevernet påvirker den psykiske helsen. Det skal de prate mer om på Forskerfrokosten 4. februar.

Hvem er du Alicja Olkowska?
Jeg er klinisk barnevernspedagog, familieterapeut og førstelektor i familieterapi og systemisk praksis ved Institutt for sosialfag ved OsloMet.

Hva forsker du på? 
Jeg forsker på to områder. Det ene området handler om Foreldreperspektiv på omsorgsovertakelser og der jobber jeg sammen med min kollega førsteamanuensis Hilde A. Aamot. Det andre forskningsprosjektet handler om Psykisk helse hos ansatte i barnevernet. I dette prosjektet samarbeider jeg med professor Amy Østertun Geirdal.

Hva er det mest overraskende du har funnet ut?
I prosjektet som omhandler Psykisk helse hos ansatte i barnevernet ble jeg mest overrasket over hvor belastende jobb i barnevernet oppleves, og hvor viktig det er å ha gode relasjoner på jobb, varierte arbeidsoppgave og mindre arbeidspress. Og ikke minst hvor viktig det er å ha gode og støttende ledere som ser den ansatte, og tilrettelegger for en mindre stressende arbeidssituasjon.

Hva håper du forskningen din kan bidra til?
Jeg håper at den bidrar til øking av ressurser til barnevernet, bedre støtte til de ansatte, fleksibilitet i arbeidsoppgaver, mer veiledning i grupper og mer fokus på gode relasjoner og god ledelse.


Hvem er du Amy Østertun Geirdal?
Jeg er sosionom, professor i sosialt arbeid ved OsloMet

Hva forsker du på?
Jeg forsker på bla livskvalitet og mental helse og leder ulike forskningsprosjekt som omhandler psykisk helse

  • hos ulike pasient/klient/ bruker-populasjoner
  • hos ansatte i barnevernet
  • ved overgang fra student til profesjonell
  • knyttet til coronapandemien (en internasjonal studie)
    Jeg er bla opptatt av betydningen av relasjonen mellom klient/pasient – behandler (psykisk helse arbeid og somatikk)

Hva er det mest overraskende du har funnet ut?
Det som overrasket mest i den aktuelle studien om barnevernsansattes psykiske helse, er det ekstremt høyt rapporterte nivået med psykisk uhelse/ emosjonelt stress, samtidig som at det i tjenestene er fokusert relativt lite på veiledning i grupper noe som viser seg å ha stor betydning for å håndtere utfordringer.  

Hva håper du forskningen din kan bidra til?
Først og fremst en utvidet forståelse av at det er stressende og psykisk utmattende å jobbe i barnevernet, og å forebygge sykemeldinger og høy turnover ved at det legges til rette for et gjennomførbart omfang av saker. Det må også legges til rette for veiledning i gruppe og det trengs et spesifikt fokus på de yngste og de med kortest erfaring.

Har du noen råd til FO om hvordan jobbe politisk med dette feltet eller hvordan vi kan følge opp funnene?
FO bør jobbe for at vi får en utvidet lederopplæring med fokus på å se den enkelte medarbeider. Det trengs også økte ressurser til flere stillinger for å forebygge psykisk uhelse og høy turnover.