Fellesorganisasjonen

Min Side

Yrkesetisk verktøy for ledere til bruk på arbeidsplasser

Som profesjonelle vill vi gjøre feil, og da må vi også våge å snakke om, diskutere og reflektere over situasjoner som er etisk utfordrende i arbeidshverdagen.
Mann setter på briller. Foto.

Yrkesetisk råd ønsker å bidra til at etisk bevissthet styrkes og at kritisk refleksjon blir er naturlig del av barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere sin arbeidshverdag.  Gjennom å utarbeide og samle ulike ressurser ønsker vi å gi ledere innenfor de ulike velferdstjenesten et verktøy som kan bidra til å sette yrkesetikk på dagsorden.  

Nyttige fagressurser:  

  • Workshop i yrkesetikk, se ned i teksten. 
  • Dilemmaspillet.no se her. 
  • Nyttige tekster sjekk de ut her 
  • Her finner eksterne ressurser. Det er en samling av podkaster, refleksjonskort og plakater, som kan brukes i opplæring og til å trene opp kritisk refleksjon. 
  • Eksempel på hvordan ressursene kan brukes til opplæring og kompetanseheving i tjenesten, dette finner du lenger ned i teksten. 

Introduksjon til workshop i etikk

FO har utviklet en workshop i yrkesetikk. Den er ment som et verktøy for å fremme refleksjon på tema våre profesjoner selv erfarer, samt skape refleksjoner rundt noen av de vanskelige utfordringene vi møter som
helse- og sosialarbeidere.

Workshopen er ment å skape en pause i en ellers hektisk arbeidshverdag, og forhåpentligvis skape refleksjon. Den kan gi ansatte mulighet, tid og trening til å reflektere over handlinger, holdninger og verdier.

Workshopen varer i to timer og vil ikke gi svar på alle våre yrkesetiske utfordringer, men er et godt tilbud for å jobbe med refleksjoner rundt profesjonsetikk og praksis på. Workshopen holdes i et samarbeid mellom FO og tjenesten og kan tilpasses slik at tilbudet gis til hele arbeidsplassen.

Etisk refleksjon er et fellesskapsprosjekt

Som enkeltpersoner har vi begrenset med erfaring og synsvinkler, og derfor foregår etisk refleksjon best i fellesskap. I Yrkesetisk grunnlagsdokument (YGD) tas det til orde for at etiske utfordringer bør diskuteres både med brukere, kollegaer og samarbeidspartnere. Jo flere erfaringer og perspektiver vi deler og reflekter sammen med andre om, jo bedre rustet vil vi være når vi står i nye valgsituasjoner. 

Yrkesetisk råd har samlet ulike ressurser vi håper kan bidra i arbeidet med å utvikle evnen til etisk refleksjon.  

Trygging av framtidige valg

Det er best å diskutere vanskelige situasjoner før et valg tas. Jo bedre en situasjon er kartlagt, desto større er sjansen for gode beslutninger som hjelper de som trenger det.

Sosialt arbeid er en moralsk praksis der faglige og etiske utfordringer henger sammen. Arbeidet krever både prosedyrer og skjønn: Når bør man gjøre unntak? Hvem sine ønsker veier tyngst? Hvilke tiltak passer best? Etisk refleksjon sikrer at hjelpen faktisk hjelper og ikke krenker.

Refleksjon motvirker forhastede konklusjoner og hjelper oss å vurdere ulike veier videre. Den kan trenes opp, slik at vi alltid stiller de riktige spørsmålene i utfordrende situasjoner.

Å lære av fortida

Når et valg allerede er tatt, gjelder det å forstå hva som skjedde. Hva skapte uro eller negative reaksjoner? Ble noen oversett? Konkluderte vi for raskt? Overså vi viktige konsekvenser? Eller var oppfølgingen problemet?

Profesjonelle gjør feil. Beslutninger kan være basert på mangelfull informasjon eller skape mistillit. Noen feil kan rettes opp, andre må beklages – men alle kan vi lære av, dersom vi tør å reflektere og diskutere dem. 

Eksempel på hvordan ressursene kan brukes til opplæring og kompetanseheving i en tjeneste.

Dette er et eksempel fra en kommune der de satte ulike ressurser sammen til en opplæringspakke for sine ansatte. Målet var å styrke etisk refleksjon og kritisk tenkning, bygge opp de ansattes beredskap til å møte vanskelige situasjoner og heve faglig kvalitet.

  • Seminar med etikk workshop og presentasjon av dilemmaspillet.no. Et samarbeid mellom FO tillitsvalgt og enhet for helse og velferd.
  • De innførte et fast punkt på fagmøter, «etisk refleksjon», der case fra dilemmaspillet.no ble brukt.
  • I tillegg lagde leder en intern opplæringspakke: der ansatte lyttet til podkaster og leste tekstene, også dannet de grunnlag for diskusjon og kritisk refleksjon på møtet.
  • Refleksjonskort ble brukt i overlapping /morgenmøte.  
  • Yrkesetiske ledestjerner og etiske verdier ble hengt opp på kontor og pauserom som en påminner hjelp til å holde den etiske tanken høyt.