Fellesorganisasjonen

Min Side

Mellomoppgjøret er i gang. Her er LOs krav til forhandlingene

LO har vedtatt hovedlinjene for årets lønnsoppgjør. I år skal økt kjøpekraft, likelønn og tiltak mot lavlønn være prioritert.

18. februar møtte tillitsvalgte fra alle LO-forbund i Folkets hus i Oslo. LOs representantskap var samlet for å diskutere og vedta hovedlinjene for årets mellomoppgjør.

Hovedoppgjør og mellomoppgjør er to ulike typer tariffoppgjør, som regulerer lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstakere.

I hovedoppgjør er hele tariffavtalen oppe til forhandling. I tillegg til lønnsnivå forhandler partene blant annet om arbeidstid, ferie og pensjon. Hovedoppgjør forhandles annethvert år, i partallsår.

Mellomoppgjør gjennomføres i årene mellom hovedoppgjør. Da er det kun lønnsnivået det skal forhandles om. Lønnsoppgjøret 2025 er et mellomoppgjør.

LOs tariffpolitiske uttalelse legger føringer for de økonomiske kravene i frontfagsoppgjøret. Resultatet i frontfaget setter igjen en ramme for lønnsvekst i de påfølgende oppgjørene, som også FO er omfattet av.

Fjorårets hovedoppgjør ga folk flest økt kjøpekraft, noe som betyr at lønnen økte mer enn prisene i samfunnet. Sist oppgjør ga nærmest en lønnsfest, ifølge FriFagbevegelse, fordi lønningene steg 2,4 prosent mer enn prisene.

LOs krav i lønnsoppgjøret 2025

Bakgrunnen for mellomoppgjøret er sammensatt. Sett under ett, har mange fått en mer presset økonomi de siste årene på grunn av høye priser og økte boliglånsrenter.

– I flere år har folk hatt en høy vekst i levekostnadene. Det innebærer at vi særlig vil prioritere en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk som motvirker lavlønn og prioriterer likelønn, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik i sin tale. 

I sin innledning til representantskapet la Følsvik vekt på at det er svært god lønnsomhet i industrien, men at arbeidstakere over tid stadig har fått en mindre andel av produktivitetsveksten. Denne utviklingen ønsker hun å snu.

I sitt innlegg sa FO-leder Marianne Solberg at hun er stolt over tariffuttalelsen og LOs inngang til lønnsoppgjøret.

– Den viser på mange måter hvem vi er og hva vi står for. Den viser at LO er den hovedsammenslutningen som både kan og vil ta ansvar for helheten, ta ansvar for fellesskapet, sa Solberg i innlegget sitt.

FO-lederen understreket også viktigheten av at offentlig og privat sektor står samlet i kravet om økt kjøpekraft.

– I den verden vi ser rundt oss nå, har det sjelden vært viktigere at vi står sammen, at vi sier at vi skal ha vår del av verdiskapningen, at vi skal gjøre alt som står i vår makt for å bekjempe lavlønn og at vi skal sørge for at kvinner og menn får lik lønn for arbeid av lik verdi, sier hun.

Her er de viktigste kravene i lønnsoppgjøret:

  • Sikre økt kjøpekraft, som betyr at lønnen må stige mer enn prisene.
  • Lønnsøkningen må skje gjennom generelle tillegg og heving av satsene i tariffavtalene
  • Sikre arbeidstakeres andel av verdiskapingen
  • Både lavlønn og likelønn skal prioriteres.