Fellesorganisasjonen

Forhandlingene om frontfaget har startet. – Viktig for FOs medlemmer

Fellesforbundet krever økt kjøpekraft i frontfaget. Resultatet av forhandlingene legger rammer for FOs lønnsforhandlinger i år.

– Endelig er dagen kommet og klokken er slagen, og det skal bli godt å komme i gang med et normalt lønnsoppgjør, sier Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet.

Mandag 18. mars overleverte han sine Fellesforbundets krav til frontfagsforhandlingene. Rammen for lønnsvekst i dette oppgjøret blir lagt til grunn for følgende forhandlinger i andre tariffområder. Det er dette som kalles frontfagsmodellen.

– Nå skal vi bruke tiden godt, og bidra til å utvikle industrien til beste for både arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Eggum.

Fordi frontfaget bestemmer rammen, er FO-lederen opptatt av et godt oppgjør.

– Frontfaget og forhandlingene er viktige for FOs medlemmer. Derfor ønsker jeg Eggum og Fellesforbundet lykke til. Vi venter spent på resultatet, sier FO-leder Marianne Solberg.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum krevde økt kjøpekraft da han overleverte kravene til direktør Knut Sunde i arbeidsgiverne i Norsk Industri.

LES MER: Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di
SE OGSÅ: Alt om hovedoppgjøret 2024

Dette er Fellesforbundets prioriterte krav i oppgjøret:

  • Lønningene må øke mer enn prisveksten, altså økt kjøpekraft.
  • Lavtlønte skal ha et ekstra lønnstillegg i form av et kronetillegg.
  • Etter- og videreutdanningsreform skal utformes og finansieres gjennom et trepartssamarbeid. Det vil si at staten skal være med å ta regninga
  • Tariffesting av rett til livsopphold under etter- og videreutdanning.

Se alle kravene på Fellesforbundets hjemmesider.

21. mars er fristen for enighet mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Dersom partene ikke blir enige, må de få hjelp av Riksmekleren. Fristen for å bli enige i en eventuell mekling er satt til 6. april.

Forventet prisvekst på 4,1 prosent

Det tekniske beregningsutvalet for inntektsoppgjørene (TBU) anslår at prisveksten i 2024 blir på 4,1 prosent. For å få økt kjøpekraft, må altså lønningene stige med mer enn dette i år. De siste årene har prisveksten i samfunnet vært høyere enn lønnsveksten, noe som betyr at de aller fleste har fått dårligere kjøpekraft.

Det forventer FO-lederen å gjøre noe med i årets oppgjør. 

Marianne Solberg

– Signalet fra LO i dag er at dette ikke går mer. Nå må vi greie å sikre økt kjøpekraft, sier FO-leder Marianne Solberg.

Hun regner med drahjelp fra industrien.

– LOs tariffpolitiske uttalelse er tydelig i hvilke prioriteringer vi har inn i årets lønnsoppgjør. Nå er det viktigste at alle får mer å rutte med. Jeg har tro på at rammen fra frontfaget gir rom for det når vi setter oss ned for å forhandle om lønna til våre medlemmer, sier Solberg.

LES MER: LOs krav: I år skal du få mer å rutte med
SE OGSÅ: Hun har lengst utdanning, men tjener minst: – Jeg fortjener like mye, og vel så det!

Lurer du på når vi forhandler om lønna di? De viktigste datoene ser du i FOs tariffkalender. Ta kontakt med din lokale tillitsvalgte eller avdelingen din, om du har spørsmål om oppgjøret.