Ikke gjennomslag for økt kjøpekraft - LO er i streik
- LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse, da denne ikke tok opp i seg LOs krav.
Dermed er det brudd i meklingen mellom LO og NHO, og ca. 23 000 LO-medlemmer tas ut i streik fra mandag kl. 06.00. Streiken trappes opp fredag. Da vil totalt ca. 38 500 LO-medlemmer være i streik.
HOLD DEG OPPDATERT: Alt om lønnsoppgjøret i 2023
– Denne streiken er ene og alene NHOs ansvar. Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Peggy Hessen Følsvik og slår fast:
– Vi er klare for å streike så lenge det kreves.
Fakta:
- Streiken omfatter 185 000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter).
- Fra mandag morgen tas 22 947 LO-medlemmer ut i streik.
- Streiken trappes opp fredag. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 15 509 medlemmer.
- Dermed vil 38 000 LO-medlemmer fra fredag vil være tatt ut i streik.
LOs hovedkrav har vært å sikre økt kjøpekraft, motvirke lavlønn og prioritere likelønn. De ansatte skal ha sin andel av verdiskapingen.
– Mange bedrifter går veldig godt og overskuddene er høye. Norske bedrifter har skyhøy lønnsomhet. Vi skal selvsagt ha vår del av kaka, sier LO-lederen.
To år på rad har flertallet av arbeidstakerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og det siste året har arbeidstakernes andel av verdiskapningen falt. Dette er en utvikling som må snus.
– Er det en ting vi har fått godt dokumentert så er det at det er god lønnsevne i norske bedrifter. Vi har sett en eksplosjon i lederlønninger og bonusordninger. Det er provoserende at NHO sier nei til et rettferdig krav, som vil sikre at norske arbeidstakere får sin rettmessige andel av verdiskapningen.
Lønnsoppgjøret i kommunesektoren er utsatt
Kommuneoppgjøret skulle startet førstkommende torsdag. Nå er det utsatt på ubestemt tid på grunn av streiken.
– Det er helt opplagt at når det er storstreik i frontfagsforhandlingene, som i år er samordnet, er det ikke annet å gjøre enn at alle andre oppgjør venter, sier FO-leder Mimmi Kvisvik til Fontene.
LES SAKEN: Lønnsoppgjøret i kommunesektoren er utsatt
Hun forteller at LO Kommune og de andre arbeidstakerorganisasjonene har blitt enige med KS om å utsette forhandlingsstart, men de har ikke kommet fram til en ny dato.
Har du spørsmål om årets mellomoppgjør? Ta kontakt med din lokale tillitsvalgt eller fylkesavdelingen din.
SE OGSÅ: Tariffkalender 2023: Når forhandler vi om lønnen din?
LES MER: Hva er frontfaget og hva betyr den for min lønn?