Øyvind Håbrekke
Førstekandidat for Krf i Nord-Trøndelag
Førstekandidat for Krf i Nord-Trøndelag
KrF ser behovet for justeringer og forbedringer av NAV, men ser foreløpig ikke behovet for en helhetlig gjennomgang. Et av hovedmålene med NAV-reformen var at mennesker med behov for forskjellige ordninger fra det offentlige, fikk ett sted å henvende seg. Vi ser at NAV blant annet kritiseres for mangel på tilgjengelighet. Det forventer vi at NAV griper fatt i, og har tiltro til at det gjøres. Mer generelt er det viktig å fortsette utviklingen av NAV slik at etaten på en enda bedre måte kan utføre sine oppgaver.
Å legge til rette for at alle barn og unge får en best mulig oppvekst er en hovedsak for KrF. Det er derfor vi ønsker å fortsette innføringen av fritidskortet for alle barn fra 6-18 år slik at alle barn har mulighet til å delta på fritidsaktiviteter. Målet er at det statlige fritidskortet skal være på 2 500 kroner med mulighet for at kommunene kan legge til ekstra penger. Vi har også sørget for økt barnetrygd og ønsker å øke den ytterligere (se svar under). Vi mener også at et viktig tiltak for å hindre utenforskap er å styrke samarbeidet mellom hjem og skole, blant annet gjennom å ansette hjem/skole-koordinatorer for å involvere foreldrene mer i barnas skolehverdag. Ideelle og frivillige organisasjoner spiller også en viktig rolle i å hindre utenforskap og vi ønsker å styrke disse aktørene. KrFs brede satsing på familiene med mulighet for mer fleksibilitet og tid i hverdagen, satsing på familievernkontor og foreldreveiledning er også positivt for barns oppvekstvilkår og stabilitet, og bidrar til forebygge utenforskap.
I 2019 sørget KrF for at barnetrygden økte for første gang siden 1996. Hvert år siden har KrF fått gjennomslag for at barnetrygden økte med 3 600 kroner i året for barn opp til fylte 6 år. I neste stortingsperiode vil vi at barnetrygden skal løftes til 2 000 kroner per måned for barn mellom 0-6 år, og til 1 500 kroner per måned for de mellom 6 og 18 år. Det er totalt 24 000 kroner for de minste og 18 000 kroner for andre i barnetrygd per år. Vi vil også arbeidet for at barnetrygd skal holdes utenfor beregningen for nivået på sosialhjelp. KrF har dessverre jobbet i motvind i mange år for å få dette til. Dette er et av de viktigste virkemidlene mot barnefattigdom, og det må vi bruke!
KrF ønsker å sikre et bedre helsetilbud til rusavhengige. Rusreformutvalgets forslag gikk på noen punkter for langt, og KrF fikk viktige gjennomslag i regjeringens behandling, blant annet at oppfølgingssamtale ble obligatorisk og ikke-straffbare brukerdoser ble kraftig redusert. Dette var gode endringer i forslaget til ny rusreform som regjeringen la frem. Vi er imot avkriminalisering av narkotika og er bekymret for at det senker terskelen for at ungdom eksperimenterer med narkotika. En reform av ruspolitikken må ikke være til hinder for arbeid som kan forebygge og avdekke bruk av narkotika.
KrF mener vi må sikre elevene et trygt og godt skolemiljø og vi må derfor styrke skolehelsetjenesten. Ved behov må skolene også ha rom for å ansette også andre relevante yrkesgrupper slik som miljøterapeuter og skolepsykologer. Vi tror ikke lovfesting av miljøterapeuter i skolen er veien å gå, men ser behovet for at flere yrkesgrupper bør inn i skolen.
KrF fikk gjennomslag i regjering for en likeverdsreform som skal legge til rette for et inkluderende samfunn og en enklere hverdag for personer med nedsatt funksjonsevne og familiene deres. Som en del av dette er det selvfølgelig viktig at ansatte i tjenester til personer med nedsatt funksjonsevne har relevant høyere utdanning. For å få dette til ønsker vi å satse på ansattes kompetanse, og ha en økt innsats for å beholde og rekruttere kvalifiserte ansatte. Mulige løsninger for å bidra til dette er gode arbeidstidsordninger, mer bruk av heltid og styrkede vilkår.
KrF mener at innføring av kompetansekrav, mer praksisnære og relevante masterutdanninger og bedre tilgang til veiledet praksis under studiene er mer treffsikre og egnede tiltak for å øke tilliten til barnevernet og sørge for at de ansatte har tilstrekkelig og nødvendig kompetanse. Innføring av kompetansekrav vil føre til at det blir stilt formelle krav til hvilken kompetanse som kreves for å kunne utføre bestemte oppgaver. Vi ser derfor ikke behovet for å innføre en autorisasjonsordning for barnevernspedagoger og sosionomer.
Ja, KrF ønsker at innsatsen mot arbeidskriminalitet stadig skal styrkes. Ansatte innen helse- og sosialsektoren opplever dessverre i for stor grad vold og trusler. Dette er uakseptabelt og noe som må bekjempes. Arbeidstilsynet videreførte aktiviteter i denne sektoren i 2020, hvor det ble lagt vekt på kartlegging og risikovurdering. Vi støtter Arbeidstilsynets arbeid med tiltak som kan redusere dette alvorlige problemet.
KrF tar på alvor at mange barneverntjenester opplever kapasitetsutfordringer. Vårt klare mål er at de ansatte skal ha gode arbeidsforhold og nok tid til å ivareta barna på en god måte. Regjeringen har satt i verk flere tiltak for å øke oppmerksomheten om barnevernet i kommunene. Kunnskap om tilstanden og bemanningssituasjonen i egen barnevernstjeneste er avgjørende for at prioriteringene skal bli gode. Fra 2013 til 2019 har vi sett en kraftig vekst i stillinger og det ble opprettet 1 400 flere årsverk i det kommunale barnevernet. Det skyldes at kommunene har prioritert barnevernet mer. KrF vil fortsette å følge med på bemanningssituasjonen og legge til rette for at den positive utviklingen fortsetter.
KrF ønsker å gjennomføre en tillitsreform i helse- og omsorgstjenestene, der målstyring og rapportering begrenses.