Internasjonalt samarbeid
FO Rogaland over mange år utviklet et tett og godt samarbeid med sosialarbeiderne i Palestina, og spesielt med Sosialarbeider foreningen i Betlehem.
På anmodning fra daværende forbundsledelse tok FO Rogaland i 1999 på seg å videreføre et påbegynt samarbeid med Palestinian Union of Social Workers and Psychologists, Bethlehem Branch (PUSWP-B) som var stiftet i 1997. Dette samarbeidet har pågått og blitt videreutviklet kontinuerlig siden.
Samarbeidet startet som et rent samarbeidsprosjekt mellom fagforeningene, hvor siktemålet fra vår side var å bidra til etableringen av en sterk og funksjonsdyktig organisasjon for sosialarbeidere i Palestina.
Tidlig i dette samarbeidet ble det utviklet en plan om å iverksette et program for fagutveksling mellom medlemmer i våre fagforeninger, gjennom at norske sosialarbeidere (FO-medlemmer) tilbys en form for besøksopphold en periode sammen med sosialarbeidere i Betlehem, og palestinske sosialarbeidere (PUSWP-medlemmer) tilbys tilsvarende opphold i Rogaland.
Andre elementer i samarbeidet med sosialarbeiderforeningen i Betlehem har i stor grad handlet om tiltak og aktiviteter som kan bidra til å bygge en så sterk sosialarbeiderorganisasjon som mulig i et okkupert land. Eksempelvis har FO, både rogalandsavdelingen og forbundet sentralt, gitt betydelige bidrag til at PUSWP Bethlehem nå er etablert i egne og velegnede lokaler, der de også kan avholde møter og workshops/kurs mv., og også til f.eks. oppbygging av et eget register over sosialarbeidere i Palestina, utarbeidelse av forslag til egen lovgivning for sosialarbeidere samt diverse workshops/kurs i relevante tema for medlemmer.
Utvekslingsprogrammet for fagforeningsmedlemmer i hhv Rogaland og Betlehem har imidlertid vært den mest vesentlige og prioriterte aktiviteten i samarbeidet mellom fagforeningene.
Målsettingen med utvekslingsprogrammet er at norske og palestinske sosialarbeidere skal få et innblikk i hvordan sosialt arbeid utøves i en annen og kanskje fremmed kulturell kontekst. Denne kunnskapen er vesentlig av flere årsaker:
- Rogaland er en internasjonal region hvor mange av våre brukere har annen etnisk bakgrunn. Flerkulturell forståelse er avgjørende for å kunne tilby kvalitativt gode tjenester til denne gruppen. Kunnskap om offentlige tjenester til en etnisk mangfoldig befolkning er sentral i forhold til å utvikle et inkluderende og antidiskriminerende samfunn. Deltakelse i fagutvekslingsprogrammet er med på å styrke denne kunnskapen hos deltakerne, som de kan bruke til å utvikle tjenester her hjemme.
- Deltakerne deler faglige vurderinger, finner likheter og ulikheter i bruk av metoder, teori og praksis. Sosialarbeiderutdanningen i Palestina/Betlehem er en 4-årig bachelorutdanning, og vår erfaring er at vi har vel så mye å lære av de palestinske sosialarbeiderne som de har av oss.
- Erfaringen med fagutvekslingsprogrammet har vært veldig bra. Tidligere deltakere har lært mye og brukt erfaringene etter at de har kommet hjem.
- Dette er en vinn-vinn situasjon. Deltakerne skaffer seg ny kunnskap og erfaring og kan bruke denne i et sitt arbeid hjemme. Virksomheten/kommunen/institusjonen/skolen mv. vil dra nytte av kunnskapen. Tidligere deltakere har delt sine erfaringer på seminarer eller møter i egen virksomhet, og også i bredere sammenheng i f.eks. fagseminareer og representantskapsmøter i FO Rogaland.
Landsmøtet i 2023 vedtok nye retningslinjer for forbundets internasjonale engasjement og solidaritetsarbeid, der avdelingene i utgangspunktet ikke har egne samarbeids- og solidaritesprosjekter. Samarbeidet med sosialarbeiderne i Palestina/Betlehem ble samtidig vedtatt videreført som et løpende samarbeid administrert av forbundskontoret. Hvordan samarbeidet vil bli vidreført i praksis er p.t. ikke avklart, men med FO Rogalands lange erfaring med dette samarbeidet vil vi selvfølgelig bistå forbundsledelsen og forbundskontoret i planleggingen av det videre samarbeidet med sosialarbeiderne i Palestina.