Barnevernspedagogen i barnehagen
Barnevernspedagogens nøkkelkompetanse er å forstå barn, unge og deres familiers livssituasjon i en helhetlig sammenheng, og til å handle på basis av denne forståelsen.
Barnevernspedagogen er viktig i barnehagen
De fleste barn i Norge mellom ett og fem år tilbringer store deler av hverdagen i barnehagen. Det er en av våre viktigste sosialisering- og læringsarenaer og skal være et godt sted å være for alle barn.
Ansatte i barnehagen har en unik mulighet til å forebygge og fange opp barn som av ulike grunner har det vanskelig. De sitter med førstehåndsinformasjon om barnas helsetilstand og livssituasjon. Ansatte i barnehagen må ha kompetanse i å gjenkjenne tegn på omsorgssvikt og vite når de bør kontakte helse- og velferdstjenester som barnevern, helsestasjon og lignende. Denne kompetansen har barnevernspedagoger – de bør derfor være en del av staben i en barnehage.
Hva kan barnevernspedagogen?
Barnevernspedagogens nøkkelkompetanse er å forstå barn, unge og deres familiers livssituasjon i en helhetlig sammenheng, og til å handle på basis av denne forståelsen.
De kan identifisere og gi hjelp til barn og unge i risikosituasjoner. En stor del av arbeidet deres handler om å sikre barn og unge nok omsorg, tilhørighet og mestring. Arbeidet styres ut fra barnets beste, og barnas egen stemme inkluderes i saker som berører deres liv.
Hva kan en barnevernspedagog i barnehagen bidra med?
- Sikre barnevernfaglig kompetanse
- Gjenkjenne og identifisere tegn på omsorgssvikt gjennom observasjon i miljøet og i samtaler med foreldre og foresatte.
- Bidra til at familien får de rette hjelpetiltak
- Bistå foreldre i kontakt med ulike deler av hjelpeapparatet, informere om mulige hjelpetiltak fra barnevernstjenesten, NAV, avlastning, støttekontakt og liknende
- Veilede foreldrene i foreldrerollen
- Være bindeledd mellom foreldre og hjelpeapparatet
- Gjøre terskelen lavere for å ta de anonyme drøftingene eller for å sende inn en bekymringsmelding
- Bidra til å «ufarliggjøre» barnevernet, informere om mulige hjelpetiltak, anonym telefondrøfting, svare på spørsmål og liknende
Barnevernspedagogen kan ved å ta 30 studiepoeng i småbarnspedagogikk og 30 studiepoeng i barnehagepedagogikk, jobbe som pedagogisk leder i barnehage.
Last ned som pdf