Sivert Bjørnstad
Førstekandidat for Frp i Sør-Trøndelag
Førstekandidat for Frp i Sør-Trøndelag
Ja, Fremskrittspartiet har ønsket en helhetlig gjennomgang av Nav helt siden sammenslåingen av det statlige tilbudet og kommunens sosialtjenester.
Fremskrittspartiet har bidratt til historiske løft i arbeidet med å forebygge utenforskap, blant annet i samarbeid med kommuner og frivillige organisasjoner. Dette gjelder eksempelvis midler til ulike gratis ferie og fritidstilbud, og ordninger for utlån av utstyr til ulike aktiviteter. Dette er viktige tilbud for mange. Vårt fokus på økt tilstedeværelse av helsepersonell på skolene har også som formål å redusere utenforskap, mobbing etc.
Likevel er det viktigste tiltaket mot fattigdom og utenforskap å sikre at flest mulig kommer seg ut i arbeid, og dermed kunne forsørge sine barn på en god måte.
Fremskrittspartiet har alltid jobbet for at barnetrygden bør prisjusteres, og barnetrygden er økt betydelig de senere år, blant annet med Fremskrittspartiet i regjering. Vi vil også arbeide for å prisjustere barnetrygden i fremtiden.
Fremskrittspartiet er for en rusreform som gir de tunge rusavhengige og unge som er på vei til å bli rusavhengige bedre oppfølging og helsehjelp. Samtidig er det viktig at brudd på narkotikaforbudet møtes med reaksjoner. Oppfølgingen av de yngste må forsterkes kraftig og vi må sikre at politiet får de virkemidlene de trenger til å fortsette kampen mot narkotika. Disse to punktene vil være de viktigste for FrP under behandlingen av reformen.
Fremskrittspartiet har gått i front for å få flere helsearbeidere inn i skolen, og det har vært en opptrapping på dette området de senere år. Fremskrittspartiet mener det er viktig med helsehjelp, rådgivere etc. på skolene. Den enkelte skoleeier og skole må imidlertid selv bestemme løsninger og prioriteringer. Derfor vil vi ikke ha noen nasjonal lovfesting av miljøterapeuter.
Fremskrittspartiet er opptatt av at alle personer med utviklingshemming skal få et godt tilbud, gitt av personer med tilstrekkelig kompetanse til å yte tilbudet. Vi har ikke konkludert med hvorvidt det forutsetter at 70% av de ansatte må være vernepleiere.
Noen av de som jobber i førstelinjen i barnevernet har lite erfaring og behandler svært krevende saker. Derfor har Fremskrittspartiet programfestet at det må stilles krav om autorisasjon for å behandle saker om omsorgsovertakelse. I tillegg mener vi det bør mer praksis inn i fagutdanningen. Vi har foreløpig ikke konkludert med behov for autorisasjon for å inneha tittelen sosionom.
Fremskrittspartiet har foreslått økte bevilgninger til Arbeidstilsynet, blant annet for å kunne følge opp og veilede yrkesgrupper som er utsatt for vold og trusler. Det finnes åpenbart mange helse- og sosialarbeidere i stillinger som er utsatt for vold og trusler.
Et godt fungerende barnevern er viktig for Fremskrittspartiet. Utfordringen har ofte vært at politikere har for dårlig innsyn i hvordan det lokale barnevernet fungerer. I forbindelse med at barnevernloven nå gir et pålegg om å utarbeide en årlig statusrapport fra barnevernet til kommunestyret, så fremmer nå FrP interpellasjoner i en rekke kommunestyrer for å sikre at denne rapporten gir et realistisk bilde av situasjonen i den enkelte kommune. Dette vil igjen gi oss et grunnlag til å vurdere om det er behov for ytterligere ressurser til barnevernet.
Heldigvis har offentlig sektor høy tillit i Norge, men det kan selvsagt bli bedre. Vi ønsker å arbeide for at flere skal få faste stillinger og større stillingsbrøker, men vi vil ikke hindre at kommunene skal gjøre de beste økonomiske valgene ved innkjøp eller ved innhenting av kompetanse de sjelden har behov for. Noen ganger er det faktisk klokt å benytte innleide konsulenter fremfor at alle kommuner skal besitte spisskompetanse på alt. Hvorvidt vi vil bidra til en tillitsreform vil derfor avhenge av innholdet i reformen. Fremskrittspartiet ønsker primært å flytte mer makt og innflytelse bort fra byråkratiet til den enkelte borger.