Et budsjett med sosial profil, men for få strakstiltak
Sosialarbeidere frykter de sosiale konsekvensene av statsbudsjettet. – Vi risikerer et større og farligere utenforskap.
På forhånd varslet regjeringen et «stramt, men rettferdig» statsbudsjett. Likevel har den en tydelig omfordelingsprofil som gir mer igjen til arbeidsfolk.
LES MER: Slik påvirker statsbudsjettet deg som FO-medlem
LES HELE VURDERINGEN: Dette mener FO om statsbudsjettet
Selv om FOs medlemmer får mer igjen i dette budsjettet er forbundsleder Mimmi Kvisvik bekymret for dem medlemmene jobber for hver eneste dag. Hun mener at de som har det vanskeligst fra før får det aller verst i krisetid.
– Vi er enige med regjeringen i at de med sterkest rygg skal bære mest, men hva med dem som ligger ned med brukket rygg eller har båret for mye, for lenge, spør FO-lederen.
FOs medlemmer i velferdsstatens førstelinje har jobbet for å begrense de sosiale konsekvensene av de pågående krisene. Kvisvik mener at regjeringens ungdomsgaranti, at AAP-mottakere får beholde pengene etter nyttår og endringene i barnetrygden er særlig positivt for brukerne.
Likevel understreker hun at forskjellene i samfunnet har økt merkbart de siste årene. Hun savner flere tiltak for å begrense utenforskapet.
– Nå er det flere i kø for å få gratis mat. 115 000 barn vokser opp i fattigdom. Mange er redde for den kalde vinteren. Om storsamfunnet ikke stiller opp, skaper vi et større og farligere utenforskap, sier hun.
LES FOs KRAV I FONTENE: Her er FO-lederens tre krav til statsbudsjettet: – Vi står ved et veiskille
– Vi står ved et veivalg. Budsjett er stramt, og det trenger vi. Jeg er glad for alle den sosiale profilen i budsjettet, men vi mangler de store strakstiltakene for å unngå større utenforskap, sier Kvisvik.
– Dette kan føre til store merutgifter på sikt. Fordi de sosiale problemene bare blir større over tid, legger hun til.
Hun ber Stortinget om å stå opp for tryggheten til mennesker i sårbare livssituasjoner.
– Nå er det mange som ikke får endene til å møtes, som sliter med å sette mat på bordet eller betale strømregningen. Altfor mange møter en låst dør når de ber om hjelp fra det offentlige. Det første vi må gjøre er å sørge for at Nav-kontorene er tilgjengelige for dem som trenger hjelp.
– Barnevernet trenger mer midler for å ivareta barn, unge, deres foreldre og familier på en bedre måte. Vi ser at de sliter i dag. Dette handler om livene til folk og samfunnet som helhet, sier Kvisvik.
– Under pandemien fikk 2 500 personer med utviklingshemming ulovlig besøksforbud, fordi mange kommuner ikke kjente til rettighetene deres. LDO har avslørt at utivklingshemmede har langt dårligere rettigheter. Vi mener at dette skyldes alvorlig vernepleiermangel i kommunene, sier FO-lederen.
Dette er saker FO vil prioritere inn mpt komitehøringene på Stortinget.
HER FINNER DU ALT OM BUDSJETTET: Statsbudsjettet 2023: Dokumenter og pressemeldinger
FO setter seg nå dypt inn i statsbudsjettet og tilleggsproposisjonene, og kommer med innspill til politikerne på Stortinget som nå behandler budsjettet videre.
Journalister og redaksjoner bes om å ta kontakt med presseansvarlig for å sette opp intervju med forbundsleder Mimmi Kvisvik.