Norge må gjøre mer for Palestina
FOs solidaritet med Palestina står sterkt. Grusomhetene i den pågående krigføringen fortsetter. FO skal være en stemme for at Norge og regjeringen gjør sitt ytterste mot det som nå skjer i Palestina.
FO krever en lov som forbyr varer fra, og investeringer i ulovlig okkuperte områder, og ber regjeringen starte lovarbeidet. FO krever at Oljefondet trekkes ut av selskaper involvert i Israels okkupasjon av Palestina, og at Norge skal arbeide for en full internasjonal boikott av Israel inntil landet følger internasjonal lov og en fredsavtale fører til opprettelsen av en fri og selvstendig palestinsk stat.
Grusomhetene og terroren sivile blir utsatt for på grunn av krigføringen i Midtøsten fortsetter. Ifølge FN har nærmere 42 000 palestinere blitt drept i Gaza, av dem minst 14 000 barn. 70 prosent av de drepte er kvinner og barn. I overkant av 100 000 har blitt skadet. Mange tusen er savnet, og tusenvis av barn har blitt foreldreløse. Minst halvparten av alle bygninger på Gaza er ødelagt. Mer enn 1,9 millioner har blitt internt fordrevne, det vil si mer enn 80 prosent av alle innbyggerne i Gaza. Mange har blitt fordrevet gjentatte ganger, og ingen plasser er trygge. Det er stor mangel på husly, mat, vann, medisiner og tilgang på medisinsk behandling. Samtidig har det israelske parlamentet vedtatt å forby den viktigste hjelpeorganisasjonen for palestinerne, UNRWA, i Gaza, Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Siden begynnelsen av oktober 2024 har Nord-Gaza vært under beleiring, og FN har beskrevet situasjonen som katastrofal. Befolkningen blir nektet grunnleggende og livreddende hjelp, samtidig som bombingen og andre angrep fortsetter.
På den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem har voldsbruken økt drastisk siden 7. oktober. Over 700 palestinere har blitt drept, de fleste av den israelske okkupasjonshæren, men enkelte av israelske kolonister. Krigen har blitt utvidet til Libanon, hvor Israel forsøker å nedkjempe Hizbollah-militsen. Mange sivile blir drept og ødeleggelsene er store. I begynnelsen av november var over 3000 drept i Libanon. Ingenting kan rettferdiggjøre den krigføringen som nå pågår.
Den norske regjeringen har gjort mye når det gjelder krigen i Gaza og Israel-Palestina-konflikten. Det har vært særlig viktige bidrag for våpenhvile og humanitær tilgang. I mars i år frarådet regjeringen handel og næringsvirksomhet med israelske bosetninger. I mai i år anerkjente Norge Palestina som stat, og Norge har vært en pådriver for palestinernes sak i FN. I oktober i år rådet regjeringen til å unngå handel som bidrar til å opprettholde den ulovlige okkupasjonen. Men lite er gjort med Oljefondets investeringer i selskaper som er involvert i den israelske okkupasjonen av palestinsk land.
FO har som en av 28 organisasjoner sluttet seg til et lovforslag fra Forsvar folkeretten om forbud mot varer og tjenester fra, og investeringer i ulovlig okkuperte og/eller annekterte områder. Formålet med lovforslaget er å gjøre norsk tilslutning til folkeretten mer effektiv ved å forhindre at norske virksomheter og norske myndigheter bidrar til ulovlige handlinger i ulovlig okkuperte og/eller annekterte områder. FO ber regjeringen om å starte arbeidet med en slik lov.
FO krever videre at Oljefondet trekkes ut av alle selskaper som er involvert i den israelske okkupasjonen av palestinsk land. Det er uakseptabelt at norske offentlige midler investeres i selskaper som bidrar til eller tjener på Israels ulovlige bosettinger, utbygging av infrastruktur, eller israelsk militær tilstedeværelse i okkupert område. Ved å fortsette investeringer i slike selskaper, bidrar Norge indirekte til å opprettholde okkupasjon og folkerettsbrudd.
Flere saker
FO-ledelsen ønsker deg en god jul
FO anerkjenner stormene dere står i, og vi ser den viktige jobben hver og en […]
FOrskerportrett: Barnevern og hjelpetiltak
FOrsker: Inger Oterholm har forsket om ulike tema innenfor barnevernsfeltet. Det skal hun prate mer […]
Enighet i de siste forhandlingene med Virke (2024)
Fredag 13. desember ble LO enige med Virke om den nye lønna for ansatte i […]