Høringer
FO ønsker innspill fra tillitsvalgte og medlemmer om politiske saker som er ute på høring.
Klikk på saken du er opptatt av, og fyll ut kontaktskjemaet for å komme med dine innspill.
Vi håper vi hører fra deg.
Høringerssvar du kan påvirke
Besvarte høringer og politiske innspill
FOs innspill på høring om Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner
Regjeringa sendte i desember forslag til nye opptrappingsplan mot vold og overgrep mor barn og vold i nære relasjoner på høring. Opptrappingsplanen inneholder mer enn 100 tiltak. FO støtter i all hovedsak disse, men påpeker at ordlyden i mange av tiltakene gjør at mange av de framstår som noe uforpliktende. Vi mener at hovedinnsatsen må være knytta til det forebyggende. Å komme inn tidlig gir mulighet for både å avverge, avdekke og sette inn hjelpetiltak.
FOs innspill til Forslag i endring i reglene om hvem som kan ansettes i lærerstilling og tydeliggjøring reglene om faglig ansvar for opplæringen
Regjeringa har foreslått at det må tydeliggjøres i loven at det kun er de som er ansatt i lærerstilling som kan ha faglig ansvar for opplæringen. Vi skriver i vårt høringssvar at vi støtter det. Samtidig åpnes det opp i §14-1 at lærerutdanning kan erstattes med annen pedagogisk utdanning. Vi mener at når det gjelder ansvar for opplæring for elever med omfattende kognitive utfordringer så vil en vernepleier inneha en annen pedagogisk utdanning som vil være relevant her.
FO har svart på høring om rapporten En barndom for livet
Det regjeringsoppnevnte «Fattigdomsutvalget» la fram sin rapport «En barndom for livet» i oktober 2023. FO støtter i hovedsak utvalgets konkrete forslag til tiltak. Innledningsvis påpeker vi at fattigdom må forstås i en større sammenheng som krever tiltak på et strukturelt nivå. Sammensatte utfordringer løses ikke av enkelttiltak. Å bekjempe fattigdom forutsetter derfor at man gjenreiser en helhetlig sosialpolitikk hvor alle politikkområder og hjelpetiltak må ses i sammenheng og koordineres.
FO deltok i høring i helse- og omsorgskomiteen og gav innspill til nasjonal helse- og omsorgsplan
I den muntlige presentasjonen vektla vi at regjeringens forslag til helse- og samhandlingsplan har mange gode tiltak vi er enige i. Men samtidig uttrykte vi bekymring for konsekvensen av regjeringens plan for å rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell, dersom de sosialfaglige profesjonene ikke blir tilstrekkelig ivaretatt.
FO har svart på høring om rapportene «Perspektiv og prioriteringer» og «Tillit til prioriteringer»
FO mener prioriteringer av helse- og omsorgstjenester må gjøres ut i fra tverrfaglige perspektiver.
FO har levert våre krav til statsbudsjettet for 2025
FO sendte krav til Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Kultur- og likestillingsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet.
Hva er en høring?
Høringene omhandler ofte lover, forskrifter, retningslinjer eller veiledere, og gir offentlig forvaltning mulighet til å innhente ulike synspunkter og opplysninger av betydning for behandling av og vedtak i en sak.
Hvordan jobber FO med høringer?
Hver høring blir vurdert på om den treffer FOs politikk- og interesseområder, og om den kan få betydning for medlemmer og deres arbeidshverdag. Det vektlegges å dekke et bredt spekter av temaer i høringsarbeidet, og at også særinteresser FO blir hørt. Noen særlige sentrale høringer sendes til relevante organisasjonsledd i FO, for å få innspill og synspunkter på hva FO skal mene. Det gir bedre beslutningsgrunnlag og godt forankrede standpunkter.
En del høringer avvises også hvert år på grunn av manglende relevans eller manglende kapasitet. Noen høringer blir besvart gjennom FOs hovedorganisasjon LO.
Høringsfrister blir gjerne tilpasset omfang av tiltaket og hvor viktig det er, og skal normalt være på tre måneder, og ikke mindre enn seks uker. Blir høringsfristen kort, gjør det forankringen av høringsarbeidet i FO vanskelig.