Savner satsing på barnevernfaglig og sosialfaglig kompetanse
En betenkt Mimmi Kvisvik med statsråd Bent Høie i Stortingets vandrehall da statsbudsjettet ble lagt fram i dag. (Foto: Camilla Moe Røisland, FO).
Formålet med planen er å bidra til en faglig sterk tjeneste, og å bidra til å sikre at den kommunale helse- og omsorgstjenesten har tilstrekkelig kompetent bemanning. Kompetanseløft 2020 består av seks strategier:
- Sikre god rekruttering og stabil bemanning av helse- og sosialfaglig personell.
- Sikre at grunn- og videreutdanningene har god kvalitet, og er tilpasset tjenestens behov.
- Heve kompetansen hos de ansatte med mål om styrket forskning, innovasjon og kunnskapbasert praksis.
- Legge til rette for tjenesteutvikling, teamarbeid og innovasjon.
- Bidra til god praksis, faglig utvikling, større faglig bredde og kunnskapsspredning
- Bidra til bedre ledelse gjennom målrettet satsing på økt lederkompetanse
– Dette ser umiddelbart positivit ut. Regjeringen påpeker at sosialfaglig kompetanse er viktig i arbeid med, blant annet, mennesker med psykisk utviklingshemming, mennesker med rusproblemer og mennesker med psykiske lidelser. Da er det merkelig – og skuffende – at sosialfaglig kompetanse ikke blir lagt til grunn i strategienes tiltak, påpeker FO-leder Mimmi Kvisvik. Hun viser, for eksempel, til strategi 1 som peker på sykepleiere, leger og psykologer i kommunene. Regjeringen skal, blant annet, styrke arbeidet med forebygging på områdene psykisk helse og rus. Dette skal gjøres ved å ansette 150 psykologer i kommunene.
– En styrking av psykologtjenesten i kommunene er, i og for seg, positivt. Men, skal det satses reelt på forebygging på områdene rus og psykisk helse, må det en helhetlig plan ti, påpeker Kvisvik. I tillegg til psykologer, må det satses på barnevernfaglig og sosialfaglig kompetanse. Forebyggende arbeid blant barn, unge og voksne er kjernekompetansen til barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere, slår FO-lederen fast. Hun stiller spørsmål ved om regjeringen mener at psykologers kompetanse kan erstatte kompetansen til barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere?
– Det ser dessverre ut som om regjeringen, nok en gang, viser en total mangel på kunnskap om at helsetjenestene er mer enn helsefag, sier Kvisvik. – Også i Kunnskapsdepartementets budsjett råder denne tankegangen. Helsefaglige utdanninger her, betyr satsing på studieplasser i psykologi og medisin. Dette blir altfor snevert, understreker FO-lederen.
Flere saker
Kvinnekroppen er slagmarken som ikke synes på kartet
Kvinner verden over har rett på et liv i trygghet, fred og sikkerhet. FO støtter FOKUS-kampanjen som ble lansert 25. november.
Streiken over: Gjennomslag for høyere lønn i NHO 453
Fredag kveld ble det enighet da partene i lønnsoppgjøret for NHO-avtalen 453 møttes hos Riksmekleren. […]
Nedlastbar reiseregning FO Viken
Disse reiseregningen kan benyttes for å få refusjon fra både fylkesavdelingen og FO Sentralt.