Ny veileder for ferieavvikling i kommunene
Koranasitasjon har skapt usikkerhet rundt årets ferieavvikling for mange ansatte i kommunene. Derfor har fagforeningene med medlemmer innenfor kommunesektoren blitt enig om en felles veileder. Hensikten er å skape mest mulig forutsigbarhet for ansatte og arbeidsgivere. Veilederen gjelder også for FOs medlemmer i kommunene.
Hva skjer med min avtalte ferie?
Arbeidsgiver kan ikke endre avtalt ferie uten å ha vært i dialog med deg og uten at det ligger tungtveiende hensyn bak endringen. Du har rett til bistand av FO-tillitsvalgte i disse drøftingene. Dersom endringen medfører ekstra kostnader for deg skal arbeidsgiver som hovedregel få det opplyst under drøftingene. Du kan i så fall kreve å få dokumenterte merutgifter erstattet av arbeidsgiver.
Hvilke ferierettigheter har jeg?
Ferieloven gir arbeidsgiver et stort handlingsrom til å fastsette og organisere ferie. Utgangspunkt er likevel at all ferie skal avvikles i løpet av et ferieår.
Din arbeidsgiver plikter etter ferieloven å sørge for at du gis 25 virkedager (fire uker og en dag) ferie. Arbeidstaker over 60 år har i tillegg et lovfestet krav på ytterligere seks virkedager (en uke). I tillegg til den lovfestede ferien kommer fem virkedager avtalefestet ferie. Loven åpner både for at deler av ferien tas forskuddsvis og/eller overføres.
Ferieveilederen i praksis
I den nye veilederen oppfordres partene til å snakke sammen for å finne felles løsninger. Viktige avklaringer kan for eksempel være:
- Mulighet til å avvikle ferien utenom hovedferieperioden
- Behovet for å ta hele hovedferien sammenhengende eller om det er et alternativ å dele opp hovedferien og heller strekke ferien utover hovedferieperioden eller ferieåret
- Muligheten for å avtale fastsettelse av ekstraferien i god tid for arbeidstaker over 60 år
- Arbeidstakers behov og ønsker om varslingsfrist for tidspunktet for ferieavviklingen
- Ønske om å endre fastsatt ferie
- Overføring av ferie
- Utbetaling av manglende avviklet ferie
Flere spørsmål knyttet til årets ferieavikling?
Flere saker
Yrkesetikk – en sentral del av jobben
Yrkesetikken er en viktig del av profesjonsutøvelsen.
Fire grunner til at yrkesetikk er viktig for barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere
Etisk refleksjon er viktig for faglige utvikling, spesielt for barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere Her kan du lese om fire grunner til det.
Hvordan reflektere over praksis?
Som barnevernspedagog, sosionom, vernepleier eller velferdsviter, kan du støte på etiske dilemma i profejonsutøvelsen din. Vi har laget en sjekkliste som hjelpe deg med vurderingene.