Lokale forhandlinger i staten: Brudd for FOs medlemmer i Kriminalomsorgen og NAV Stat
I årets mellomoppgjør ble det avtalt at ca. 1,24 % av den totale lønnsøkningen i staten skulle forhandles lokalt, altså i den enkelte statlige virksomhet. Utgangspunktet er at det skal forhandles på virksomhetsnivå, men det er åpning i hovedtariffavtalen for å bli enige om at forhandlingen skal delegeres videre nedover i virksomheten til «driftsenhetsnivå». Dette er gjerne på regions- eller fylkesnivå.
Man kan også kombinere lokale og delegerte forhandlinger, slik at noe forhandles på virksomhetsnivå og noe på driftsenhetsnivå. Når man blir enige om å delegere må man også bli enige om hvordan midlene skal fordeles mellom driftsenhetene.
Les også: Klart for lokale forhandlinger for FO-medlemmer i staten. Dette må du gjøre for å få høyere lønn.
I NAV Stat og Kriminalomsorgen har det blitt brudd i forhandlingene, som betyr at partene ikke har blitt enige om fordelingen av lønnsmidlene. I begge oppgjørene var det uenighet om hvordan midlene skulle fordeles mellom driftsenhetene.
Sakene venter nå på behandling i statens lønnsutvalg (SLU). Resultatet av behandlingen der vi bli bindende for alle parter, altså er det SLU som avgjør konfliktene i siste instans.
FO har ca. 175 medlemmer i Kriminalomsorgen, hovedsakelig i friomsorgen. I NAV Stat har FO omtrent 200 medlemmer.
Flere saker
Yrkesetikk – en sentral del av jobben
Yrkesetikken er en viktig del av profesjonsutøvelsen.
Fire grunner til at yrkesetikk er viktig for barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere
Etisk refleksjon er viktig for faglige utvikling, spesielt for barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere Her kan du lese om fire grunner til det.
Hvordan reflektere over praksis?
Som barnevernspedagog, sosionom, vernepleier eller velferdsviter, kan du støte på etiske dilemma i profejonsutøvelsen din. Vi har laget en sjekkliste som hjelpe deg med vurderingene.