– Vi trenger flere på jobb
Lena Kristiansen tror mange sosialarbeidere ville hatt en lettere arbeidshverdag med økt grunnbemanning.
Tekst: Veronika Søum/NewsLab Foto: Maria Hildebrand/bornwildphotography.no
Når er du ute av døra om morgenen?
– Jeg liker å ha god tid om morgenen, og står opp 06:15. Da koser jeg meg med en kopp te, vann og frokost. Jeg ser litt på «God morgen, Norge» og får med meg dagens nyheter. 07:40 går jeg ut døra, og med bil er jeg på jobb 07:50. Jeg liker ikke å være ute i siste liten.
Foretrekker du åpent landskap eller lukket dør?
– Jeg foretrekker eget kontor, og det har jeg også, men jeg har alltid åpen dør. Den lukker jeg kun hvis jeg får sensitive telefonsamtaler, ellers er det greit å ha døra åpen. Jeg har kontor på kommunehuset i det vi kaller «helsegangen». Her er det fem kontor der alle jobber innen helse.
Hva er høydepunktet i arbeidsdagen?
– Jeg trives veldig godt på jobb og med arbeidsmiljøet, vi har det veldig fint sammen. Å drikke morgenkaffe og ha det hyggelig i helsegangen er alltid veldig trivelig. Der kan vi diskutere fag. Det er fint å være i et miljø med andre sammenlignbare yrker.
Hva var det som fikk deg til å bli vernepleier?
– Jeg vokste opp i Kvæfjord, der det da lå en sentralinstitusjon for funksjonshemmede fra gammelt av. Jeg hadde ei mor som jobba med utviklingshemmede, og vi traff disse flotte menneskene i nærområdet. Kvæfjord er en forholdsvis liten kommune. Det var etter et samlivsbrudd at jeg flyttet tilbake til området og tok noen ekstravakter ved institusjonen i Kvæfjord, og da fant jeg ut at det var et veldig fint yrke. Jeg tror nok alltid det har ligget latent i meg, selv om jeg i oppveksten tenkte at det skal jeg i hvert fall ikke bli.
Hvilke egenskaper kommer godt med i jobben din?
– At jeg har god arbeidskapasitet og er veldig interessert i faget. Jeg liker å ha mange baller i lufta, tror jeg er veldig fleksibel og liker å være sammen med folk.
Hva får opp humøret hvis du har hatt en tøff dag på jobb?
– Jeg er flink til å legge fra meg ting når jeg går fra jobb. Og så er jeg så heldig å ha fått et knippe med barnebarn som får opp humøret når jeg treffer eller prater med dem. Jeg liker også å være i fysisk aktivitet. Hjernen hviler godt når jeg tar meg en gåtur, ofte med musikk i ørene.
I artikkelserien «I døra til» blir du bedre kjent med våre fantastiske tillitsvalgte.
Lena Jørghild Kristiansen (52) er utdannet vernepleier, og jobber som fagkoordinator ved tjenesten for funksjonshemmede, og som saksbehandler for koordinerende enhet i Målselv kommune. I tillegg er hun frikjøpt åtte prosent som hovedtillitsvalgt i FO.
Hva spør folk flest deg om når du forteller hva du jobber med?
– Mange lurer på hva en fagkoordinator er og gjør. Koordinerende enhet er det også mange som lurer på. For de som lurer: En fagkoordinater driver blant annet med veiledning og oppfølging av brukere og pårørende som er hjemmeboende.
Hvorfor er du tillitsvalgt?
– Jeg vil si jeg er et ja-menneske, og synes det er spennende å prøve nye ting. Det er heller ikke mange som roper høyt og vil ha en rolle som hovedtillitsvalgt. Jeg har vært tillitsvalgt i mange år, med pauser innimellom. Men jeg trives i rollen, jeg har lært utrolig mye. Jeg har fått kjennskap til organisasjonen og de ulike arbeidsplassene, og hva de jobber med i for eksempel barnevernet og i NAV.
Hva er det beste med å være tillitsvalgt?
– Å være med å påvirke, i forhold til arbeidsforhold og lønn. Det er mange medlemmer som er opptatt av lønn. Forhandlinger er veldig spennende. Det var skummelt i starten, men veldig spennende når du har fått vært med på det noen ganger.
Hva brenner du for?
– Likebehandling i tjenestene og likelønn. Jeg har for eksempel opplevd at det har vært forskjeller i lønn mellom sykepleiere og vernepleiere, og da spesielt på ledersiden. Dette er noe FO har jobba og fått uttelling for. Det er også viktig med rettferdighet og lik behandling i kommuneorganisasjonen med tanke påi forhold til permisjonsreglementet og lignende. Utover det er jeg veldig opptatt av gruppa med utviklingshemmede og å få på plass et dagtilbud til dem. Det mangler vi i dag.
Hva kunne gjort hverdagen lettere for deg og andre sosialarbeidere?
– Det å kunne ha økt grunnbemanning innenfor mange tjenester, hadde mange hatt nytte av. Da ville vi unngått omsorgstretthet, som har blitt nærmest et trendord.
Hva er du stolt av å ha fått til som tillitsvalgt?
– Jeg har vært med å synliggjøre FO, og i så måte er jeg stolt av å ha fått til et godt samarbeid med ledelsen i kommunen. Jeg føler også at jeg har vært med å bygge opp FO-klubben Bardu og Målselv. Sammen er vi flinke til å rekruttere medlemmer og å få folk til å melde seg inn.
Hvem drømmer du om at skal banke på døra di?
– Det må være en politiker som kommer innom og ønsker å informere om at kommunen vil gi økonomiske ressurser og støtte til å starte opp et dagsenter for funksjonshemmede. Det ville vært supert, da ville jeg blitt veldig glad!
Flere saker
Kvinnekroppen er slagmarken som ikke synes på kartet
Kvinner verden over har rett på et liv i trygghet, fred og sikkerhet. FO støtter FOKUS-kampanjen som ble lansert 25. november.
Streiken over: Gjennomslag for høyere lønn i NHO 453
Fredag kveld ble det enighet da partene i lønnsoppgjøret for NHO-avtalen 453 møttes hos Riksmekleren. […]
Nedlastbar reiseregning FO Viken
Disse reiseregningen kan benyttes for å få refusjon fra både fylkesavdelingen og FO Sentralt.